DARNA EXPRESS

DARNA doet twee keer per jaar een oproep voor projecten, in december en in juni. Door een projectvoorstel in te dienen, kan elke Vlaamse of Brusselse vereniging of elk persoonlijk initiatief met een Vlaams-Marokkaanse toets een subsidie aanvragen. Hierbij hebben wij vooral – maar niet exclusief – oog voor jongeren met talent. De ingediende projecten worden door een externe, anonieme en onafhankelijke jury geëvalueerd die bestaat uit experts binnen en buiten de cultuursector. Hebt u een artistiek project dat een link heeft met Brussel, Vlaanderen en Marokko? Dien het dan zeker in bij ons huis!

 

 • 29 April 2020
  -

  Entre vent et poussière - Van Brussel tot Dakar

  Nomad's Prod

  "Entre vent et poussière" - letterlijk vertaald: 'tussen stof en wind' - is een 8-delige webdocumentaire, van elk maximaal 15 minuten. Een ontmoetingsreis doorheen de Zuidas, met veel ontmoetingen, persoonlijke verhalen, sterke stemmen en intrigerende beelden.
  Ontdek
 • 05 - 30 Maart 2020
  -

  Hammam steaming stories

  De hammam onthuld

  De tentoonstelling HAMMAM. STEAMING STORIES gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de hammamcultuur en de culturele evolutie van badgewoontes in Molenbeek, Marokko en België. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip. Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren.
  Ontdek
 • 01 December 2019
  -
  Voorstelling

  PhenomENal Woman

  Behuman vzw

  Muziektheater waar drie vrouwen met een migratieachtergrond afrekenen met ‘de man’.
  Ontdek
 • 16 - 17 November 2019
  -
  Voorstelling

  Bazzz on stage

  Bazzz vzw

  De afgelopen weken en komende maanden is Bazzz bezig met een artistiek project! Tieners en jongeren worden de komende maanden voorbereid om in het najaar on stage een stuk te brengen. Ben jij zo'n gemotiveerde jongere/tiener die graag het podium wil veroveren? Schrijf je dan snel in!
  Aan de fans en nieuwsgierigen: 16 en 17 november 2019 staan wij op het podium in de Arenbergschouwburg.
  Ontdek
 • 31 Oktober 2019
  -
  Film

  De straten praten

  Wotan vzw/ Robbin Rooze

  Vzw Wotan is een vereniging die filmproducties maakt en bestaat uit Carl Plaisier, Manuel Janssens en Robbin Rooze. Binnen vzw Wotan loopt er een project genaamd 'De straten praten'. Dit project legt zich erop toe om Mechelse jongeren van verschillende culturen en oorsprongen bij elkaar te brengen door middel van audio visuele producties. Met als einddoel een kortfilm lukt het ons om veel verschillende mensen te laten samenwerken en in dialoog treden.
  Ontdek
 • 09 Juni 2019
  -

  Marokkaans cultuur dag in de West Vlaanderen

  Vereniging Sbouya voor Ontwikkeling en Cultuur in Europa vzw

  Marokkaans cultuur in de West Vlaanderen. hiermee willen we een dag vol met cultuur in het stad Harelbeke organiseren. Theater, muziek, comedie, expo van lokale producten, erfgoed en Kinderliedjes en veel meer !
  Ontdek
 • 18 April 2019 - 30 April 2020
  -
  Voorstelling

  Een jihad van liefde

  Rataplan

  Rataplan zal met Rashif El Kaoui, Amara Reta, Hans Van Cauwenberghe en Rachid Atia een theatervoorstelling produceren op basis van ‘Een Jihad Van Liefde’, een tekst van Mohamed El Bachiri opgetekend door David Van Reybrouck. Bij de voorstelling zal samen met een pool Borgerhoutse jongeren een omkadering uitgewerkt worden, ter verwerking, bediscussiëring, interpretatie van het thema, de tekst en voorstelling. De voorstelling gaat eind april 2019 in première in Rataplan. In 2020 zal het stuk door Vlaanderen toeren. Op elke speelplek kan met de ontwikkelde basisomkadering aan de slag gegaan worden, en kan deze lokaal vertaald worden met een vaste moderator, met plaatselijke jongeren, organisaties en scholen…

  Ontdek
 • 01 April - 30 Juni 2019
  -
  Expo

  Internationale residentie

  AAIR Antwerpen vzw

  In samenwerking met Le 18 nodigt AIR Antwerpen een beeldend kunstenaar uit voor een residentie van drie maanden in Antwerpen. Le 18 creëert de selectieprocedure en voorziet een longlist van mogelijke kandidaten, waaruit in samenspraak de finale kandidaat wordt geselecteerd : LINA LARAKI !
  Ontdek
 • 14 Maart - 18 Mei 2019
  -
  Expo

  Pop art

  AL.ARTE vzw

  De expositie ‘Pop Art van Noord-Afrika & Midden-Oosten’ zal als primeur in Vlaanderen & Brussel kunstwerken tentoonstellen van creatieve individuen uit de regio en haar diaspora, die geïnspireerd zijn door de Pop Artbeweging.
  Ontdek
 • 05 Maart - 29 November 2019
  -
  Lezing

  Vergeten koninginnen: vrouwen aan de macht

  Iman Lechkar and VUB Crosstalks

  Vergeten koninginnen is geïnspireerd op een boek van Fatima Mernissi, Sultanes oubliées, Femmes chefs d'Etat en Islam of in het Nederlands: Sultanes, de macht van vrouwen in de wereld van de islam. behandeld worden.
  Ontdek