DARNA EXPRESS

Tussen 2017 en 2020 deed Darna vzw één of twee keer per jaar een oproep voor projecten. Sinds 2021 zetten we de projectoproepen helaas niet meer verder, maar je kan alle projecten nog steeds volgen op Darna Express.

Door een projectvoorstel in te dienen, kon elke Vlaamse of Brusselse vereniging of elk persoonlijk initiatief met een Vlaams-Marokkaanse toets een subsidie aanvragen. Hierbij hadden wij vooral – maar niet exclusief – oog voor jongeren met talent. De ingediende projecten werden door een externe, anonieme en onafhankelijke jury geëvalueerd die bestaat uit experts binnen en buiten de cultuursector.  

 

 • 19 - 22 April 2021
  -

  Entre vent et poussière - Van Brussel tot Dakar

  Nomad's Prod

  "Entre vent et poussière" - letterlijk vertaald: 'tussen stof en wind' - is een 8-delige webdocumentaire, van elk maximaal 15 minuten. Een ontmoetingsreis doorheen de Zuidas, met veel ontmoetingen, persoonlijke verhalen, sterke stemmen en intrigerende beelden.
  Ontdek
 • 05 April 2021
  -
  Film

  Anissa

  Een film van Noureddine Zerrad

  ‘Anissa’ is een 25-jarig Belgisch-Marokkaans meisje met een allesverslindende passie: MMA, of Mixed Martial Arts. Als jonge vrouw in het keiharde mannenwereldje van een veeleisende en zeer gewelddadige sport, worstelt Anissa met zichzelf en haar omgeving. Ze moet zich niet enkel bewijzen tegenover haar mannelijke concurrenten, maar ook tegenover haar familie die niet wilt dat ze deze sport beoefent. Een film van Noureddine Zerrad.
  Ontdek
 • 05 Maart 2021
  -

  F-Roll: Tackling gender inequality in the film industry

  Women in Film, TV & Media België

  In "F-Roll: Tackling gender inequality in the film industry" neemt Brusselse filmmaakster Joosje Hendrikx ons mee in haar onderzoek naar gendergelijkheid in de Belgische en Marokkaanse filmindustrie. Waarom produceert Marokko, een land dat op vele vlakken nog een feministische revolutie moet ondergaan, in verhouding meer regisseuses dan België en zelfs Hollywood? Op welke vlakken kunnen we nog van elkaar leren?
  Ontdek
 • 05 - 30 Maart 2020
  -

  Hammam steaming stories

  De hammam onthuld

  De tentoonstelling HAMMAM. STEAMING STORIES gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de hammamcultuur en de culturele evolutie van badgewoontes in Molenbeek, Marokko en België. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip. Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren.
  Ontdek
 • 01 December 2019
  -
  Voorstelling

  PhenomENal Woman

  Behuman vzw

  Muziektheater waar drie vrouwen met een migratieachtergrond afrekenen met ‘de man’.
  Ontdek
 • 16 - 17 November 2019
  -
  Voorstelling

  Bazzz on stage

  Bazzz vzw

  De afgelopen weken en komende maanden is Bazzz bezig met een artistiek project! Tieners en jongeren worden de komende maanden voorbereid om in het najaar on stage een stuk te brengen. Ben jij zo'n gemotiveerde jongere/tiener die graag het podium wil veroveren? Schrijf je dan snel in!
  Aan de fans en nieuwsgierigen: 16 en 17 november 2019 staan wij op het podium in de Arenbergschouwburg.
  Ontdek
 • 31 Oktober 2019
  -
  Film

  De straten praten

  Wotan vzw/ Robbin Rooze

  Vzw Wotan is een vereniging die filmproducties maakt en bestaat uit Carl Plaisier, Manuel Janssens en Robbin Rooze. Binnen vzw Wotan loopt er een project genaamd 'De straten praten'. Dit project legt zich erop toe om Mechelse jongeren van verschillende culturen en oorsprongen bij elkaar te brengen door middel van audio visuele producties. Met als einddoel een kortfilm lukt het ons om veel verschillende mensen te laten samenwerken en in dialoog treden.
  Ontdek
 • 01 September 2019 - 31 December 2021
  -
  Muziek

  VAN BENDIR TOT SENDIR

  Othman El Kheloufi – Anse Kuyl – Mona Abdel Wahab– Marie Cocriamont

  Moussem ondersteunt componist en multi instrumentalist Othman El Kheloufi vanaf 2019 in de uitbouw van zijn muzikaal parcours en begeleid Van Bendir tot Sendir, zijn meester-leerling traject voor het doorgeven van vakmanschap, in het kader van een beurs van de Vlaamse gemeenschap. Othman zal de komende 2 jaar met leerlingen Mona Abdel Wahab, Anse Kuyl en Marie Cocriamont het traject ‘Van Bendir tot Sendir’ aangaan. Via een intensieve opleiding en begeleiding, muzikale interactie en werkbezoeken aan Marokko, worden de leerlingen ondergedompeld in de traditionele Marokkaanse muziek en haar instrumenten, in synergie met de hedendaagse muzikale context. Het traject wordt afgerond met een muzikale creatie.

  Met steun van Darna Vlaams-Marokkaans culturenhuis.
  Ontdek
 • 09 Juni 2019
  -

  Marokkaans cultuur dag in de West Vlaanderen

  Vereniging Sbouya voor Ontwikkeling en Cultuur in Europa vzw

  Marokkaans cultuur in de West Vlaanderen. hiermee willen we een dag vol met cultuur in het stad Harelbeke organiseren. Theater, muziek, comedie, expo van lokale producten, erfgoed en Kinderliedjes en veel meer !
  Ontdek
 • 18 April 2019 - 30 April 2020
  -
  Voorstelling

  Een jihad van liefde

  Rataplan

  Rataplan zal met Rashif El Kaoui, Amara Reta, Hans Van Cauwenberghe en Rachid Atia een theatervoorstelling produceren op basis van ‘Een Jihad Van Liefde’, een tekst van Mohamed El Bachiri opgetekend door David Van Reybrouck. Bij de voorstelling zal samen met een pool Borgerhoutse jongeren een omkadering uitgewerkt worden, ter verwerking, bediscussiëring, interpretatie van het thema, de tekst en voorstelling. De voorstelling gaat eind april 2019 in première in Rataplan. In 2020 zal het stuk door Vlaanderen toeren. Op elke speelplek kan met de ontwikkelde basisomkadering aan de slag gegaan worden, en kan deze lokaal vertaald worden met een vaste moderator, met plaatselijke jongeren, organisaties en scholen…

  Ontdek