DARNA EXPRESS

Tussen 2017 en 2020 deed Darna vzw één of twee keer per jaar een oproep voor projecten. Sinds 2021 zetten we de projectoproepen helaas niet meer verder, maar je kan alle projecten nog steeds volgen op Darna Express.

Door een projectvoorstel in te dienen, kon elke Vlaamse of Brusselse vereniging of elk persoonlijk initiatief met een Vlaams-Marokkaanse toets een subsidie aanvragen. Hierbij hadden wij vooral – maar niet exclusief – oog voor jongeren met talent. De ingediende projecten werden door een externe, anonieme en onafhankelijke jury geëvalueerd die bestaat uit experts binnen en buiten de cultuursector.  

 

 • Aflama

  Crosstalks - Een vrouwelijk vizier

  Drie vrouwen duiken in hun filmarchief. Aan de hand van fragmenten van films uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaan ze met elkaar in gesprek over genderstereotypering, culturele taboes en over hun eigen traject of ervaring als regisseur of programmator.
  Ontdek
 • Takasim

  Mohamed Brioul

  Artist in Residence
  Ontdek
 • Habibi

  Lief en leed van LGBT- moslims

  Een boek van Wim Peumans
  Ontdek
 • 19 - 22 April 2021

  Entre vent et poussière - Van Brussel tot Dakar

  Nomad's Prod

  "Entre vent et poussière" - letterlijk vertaald: 'tussen stof en wind' - is een 8-delige webdocumentaire, van elk maximaal 15 minuten. Een ontmoetingsreis doorheen de Zuidas, met veel ontmoetingen, persoonlijke verhalen, sterke stemmen en intrigerende beelden.
  Ontdek
 • -
  Film

  Anissa

  Een film van Noureddine Zerrad

  ‘Anissa’ is een 25-jarig Belgisch-Marokkaans meisje met een allesverslindende passie: MMA, of Mixed Martial Arts. Als jonge vrouw in het keiharde mannenwereldje van een veeleisende en zeer gewelddadige sport, worstelt Anissa met zichzelf en haar omgeving. Ze moet zich niet enkel bewijzen tegenover haar mannelijke concurrenten, maar ook tegenover haar familie die niet wilt dat ze deze sport beoefent. Een film van Noureddine Zerrad.
  Ontdek
 • F-Roll: Tackling gender inequality in the film industry

  Women in Film, TV & Media België

  In "F-Roll: Tackling gender inequality in the film industry" neemt Brusselse filmmaakster Joosje Hendrikx ons mee in haar onderzoek naar gendergelijkheid in de Belgische en Marokkaanse filmindustrie. Waarom produceert Marokko, een land dat op vele vlakken nog een feministische revolutie moet ondergaan, in verhouding meer regisseuses dan België en zelfs Hollywood? Op welke vlakken kunnen we nog van elkaar leren?
  Ontdek
 • 05 - 30 Maart 2020

  Hammam steaming stories

  De hammam onthuld

  De tentoonstelling HAMMAM. STEAMING STORIES gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de hammamcultuur en de culturele evolutie van badgewoontes in Molenbeek, Marokko en België. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip. Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren.
  Ontdek
 • -
  Voorstelling

  PhenomENal Woman

  Behuman vzw

  Muziektheater waar drie vrouwen met een migratieachtergrond afrekenen met ‘de man’.
  Ontdek
 • 16 - 17 November 2019
  -
  Voorstelling

  Bazzz on stage

  Bazzz vzw

  De afgelopen weken en komende maanden is Bazzz bezig met een artistiek project! Tieners en jongeren worden de komende maanden voorbereid om in het najaar on stage een stuk te brengen. Ben jij zo'n gemotiveerde jongere/tiener die graag het podium wil veroveren? Schrijf je dan snel in!
  Aan de fans en nieuwsgierigen: 16 en 17 november 2019 staan wij op het podium in de Arenbergschouwburg.
  Ontdek
 • -
  Film

  De straten praten

  Wotan vzw/ Robbin Rooze

  Vzw Wotan is een vereniging die filmproducties maakt en bestaat uit Carl Plaisier, Manuel Janssens en Robbin Rooze. Binnen vzw Wotan loopt er een project genaamd 'De straten praten'. Dit project legt zich erop toe om Mechelse jongeren van verschillende culturen en oorsprongen bij elkaar te brengen door middel van audio visuele producties. Met als einddoel een kortfilm lukt het ons om veel verschillende mensen te laten samenwerken en in dialoog treden.
  Ontdek