Blog

Het betere boek festival: Grand Tour langs de Middellandse Zee

Darna stapt met trots in het schip!
Miniatuurvoorbeeld
Festival

Festival

Het Willemsfonds organiseert op zaterdag 12 oktober 2019 haar jaarlijks literair festival Het BetereBoek in Gent. Deze negende editie ’Mare Nostrum’ gaat door in de Krook en de Minardschouwburg van 11 tot 20u.

Het betere boek festival geeft een aandacht aan Nederlandstalige en vertaalde boeken (fictie en non-fictie), die passen binnen het thema. Hierin slagen de organisators, omdat bezoekers zo kennismaken met deze literatuur door middel van interviews en panelgesprekken met veelbelovende debutanten en gevestigde waarden binnen het literaire veld in binnen- en buitenland. Traditiegetrouw bestaat extra aandacht aan debuterende auteurs: het festival geeft hun een podium en reikt De Bronzen Uil uit voor de beste debuutroman van 2019.
 

De Middellandse Zee met zijn (schier)eilanden, bergen, hoog- en laagvlakten en woeste kusten, doet wegdromen. Tegelijk is het gebied sinds 3000 jaar een bakermat van beschaving en culturele ontwikkeling. Het verhaal van deze zee is evenzeer een politiek verhaal, met steden en havens die getuigen van een intense geschiedenis en actualiteit, wegen over land en zee die ons herinneren aan onophoudelijke migratiestromen. Het Betere Boek biedt je een rijk palet van auteurs uit binnen- en buitenland met verhalen over en visies op deze wonderlijke en woelige zee, toen én nu. Het festival vaart naar Marokko en Darna stapt met trots in het schip!

Dit jaar is de  literair curator van het festival Sigrid Bousset. Met literaire festivals zoals Passa Porta in Brussel, Winternachten in Den Haag en Brutaal in Brugge heeft ze een indrukwekkend palmares opgebouwd. Het is vanzelfsprekend dat met dit thema een selectie auteurs acte de présence zullen geven.

Het Middellandse Zeegebied staat in de geschiedenisboeken bekend als Mare Nostrum. Maar is er ook vandaag nog sprake van een ‘ons’? Of tast het wij-zij-denken dit gevoel aan? Door middel van een Grand Tour langs de Middellandse Zee zoeken literair curator Sigrid Bousset en het Willemsfonds samen met prominente gasten uit binnen- en buitenland naar een antwoord op deze vraag.

Bekende persoonlijkheden en beloftevol talent uit binnen- en buitenland zakken af naar Het Betere Boek. Onder meer Fatena Al Ghorra, Ghayath Almadhoun, Stefan Brijs, Michael De Cock, Gerda Dendooven, Emad Fouad, Brigitte Herremans, Rachida Lamrabet, Patrick Lateur, Fik Meijer, Ilja Leonard Pfeiffer, Thomas Siffer, Burhan Sönmez en Vincent Van Meenen tekenen present. Kortom, naast Nederlands, zal tijdens Het Betere Boek ook het Arabisch, Turks, Frans en wie weet Latijn en Grieks weerklinken.

Goed nieuws: Marokko maakt deel uit van deze literair Mare Nostrum.  Darna is vooral trots het festival te steunen voor de vertegenwoordiging van Marokkaanse schrijvers zoals Rachida Lamrabet, Taha Adnan ook Tahar Ben Jelloun. Taha Adnan zal namelijk deel uitmaken van het Arabische poëzieprogramma. Rachida Lamrabat zal in gesprek gaan met de Turkse schrijver Burhan Sönmez. Verder zal Marokko ook aan het woord komen via ‘My favorite spots’ en met het boek ‘La belle de Casa’ van In Koli Jean Bofane die de migratiestromen in Marokko beschrijft.

 

het betere boek zee

Volg meer nieuws via