Agenda

Marokkaanse volksmuziek

Inleiding tot muzikale tradities door Hélène Sechehaye
Sechehaye
ICTM Workshop #3
Donderdag 16/12 om 19u @ Théâtre Molière

Workshop 'Marokkaanse volksmuziek'

Marokko ligt in het uiterste noordwesten van het Afrikaanse continent. Het vormt de mediterrane toegangspoort tot Europa en herbergt een ongelooflijke diversiteit aan landschappen, talen en culturen. Muziek neemt een bijzondere plaats in, begeleidt elke levensfase en is alomtegenwoordig in de openbare ruimte, ondanks de paradoxen die dit in een moslimstaat oproept. Door te luisteren naar emblematische Marokkaanse klanken, nodigt deze sessie ons uit om traditionele en populaire repertoires te ontdekken en hun relatie tot de hedendaagse Marokkaanse samenleving in vraag te stellen. We volgen de rode draad van de Gnawa-muziek en behandelen uiteenlopende thema’s als religieuze broederschappen, de protestgroepen van de jaren zeventig en de jongerenfestivals van vandaag.

Hélène Sechehaye is doctor in de muziekwetenschappen met een proefschrift over de Gnawa in Brussel. Hélène doceert etnomusicologie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, geschiedenis van de westerse klassieke muziek aan de Université Libre de Bruxelles en is voorzitter van ICTM België, een netwerk voor etnomusicologen.

H.Sechehaye

Ontdek de ICTM- Workshops

Maak kennis met muzikale tradities via een veelvoud aan stemmen, opvattingen en interpretaties. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze introductiesessies zijn de context van de uitvoeringen, de voorwaarden voor het bestaan en de gebeurtenissen die hun stempel op de geschiedenis van deze tradities hebben gedrukt.

In een vriendelijke sfeer, gezeten rond de tafels in de Foyer van het Molière Theater, neemt het publiek deel aan een door de spreker voorbereide presentatie, die wordt afgewisseld met momenten van uitwisseling met de deelnemers. In deze workshop wordt Frans gesproken.

 

 

INFO & TICKETS

Workshop
Datum: Donderdag 16 december 2021 om 19u
Locatie: Théâtre Molière
Galerie de la Porte de Namur, 3 Square du Bastion - 1050 Brussel
Prijs: 8€ per persoon per sessie (6€ voor leden)

 

Een initiatief van Muziekpublique & ICTM Belgium

 

muziekpublique