Agenda

Concert HICHAM BILALI, HANANE ABDALLAH EN GNAWA BLACK KOYO

Miniatuurvoorbeeld
Muziek

Muziek

Concert HICHAM BILALI, HANANE ABDALLAH EN GNAWA BLACK KOYO

Steenstraat 25-27, 1000 Brussel

Vrijdag 15 maart 2019

Doors: 20h00 tot 22h00

Gratis toegankelijk voor het publiek

Het was hun gemeenschappelijke passie voor gnawa-muziek dat Hicham Bilali en Hanane Abdallah samenbracht. In 2016 storten de muzikanten zich in een project met de groep Gnawa Black Koyo. De lage en authentieke stem van Hicham, begeleid op de gimbri, creëert een mooi contrast met het dynamische en krachtige timbre van Hananes gezang. Het duo dompelt zijn luisteraars onder in de ancestrale gezangen van de Gnawa. Een duik in een mystieke, vreemde wereld waarin we ons laten meeslepen door de opzwepende ostinato’s van de melodieën van muziekstukken uit het rituele repertoire van de ‘lila’ (wat ‘nacht’ betekent in een Marokkaans dialect).

Hicham werd geboren in Fez en groeide op in een huis waar ceremonies werden gehouden. Als kind keek hij verwonderd toe, ergens verstopt in een hoekje. Langzaam maar zeker en onder het toeziend oog van meester Hamid Dkaki, leerde Hicham instrumenten maken en ze ook gebruiken: de trom, metalen crotales (qraqeb) en de gimbri (een luitachtig percussie-instrument). Vandaag beheerst hij het traditionele repertoire als geen ander en deinst hij er niet voor terug om er nieuwe klanken aan toe te voegen in tal van fusionprojecten (The Grey Stars).


Hanane Abdallah werd geboren in België en wist haar zangtalent al erg vroeg te ontwikkelen. Meer nog, ze was zo gepassioneerd door de traditionele Marokkaanse repertoires dat ze een van de eerste vrouwelijke groepjes oprichtte die optreden tijdens huwelijken. Een groepje dat trouwens nog altijd actief is. Toen ze de gnawa-muziek ontdekte, vond ze meteen ook een speelterrein waarin haar talent als zangeres perfect tot uiting kwam en wist ze een voornamelijk mannelijk repertoire een eigen touch te geven.