Agenda

Darna@home - Special Mix

Radio Martiko
Martiko

Exclusieve Darna Mix  - Radio Martiko

Deze exclusieve mix bevat vinyl singles uit de jaren '60 & '70 van het platenlabel Boussiphone.

Radio Martiko is een Gents dj-collectief/Platenlabel, met een enorme waaier aan dj’s, genres en stijlen. Gaande van Armeense rock’n roll tot Iraanse surf. Deze keer zorgen zij voor een playlist boordevol rauwe & vintage Marokkaanse muziek!
Lees hieronder het boeiende verhaal van Radio Martiko in Marokko!

Enkele Jaren geleden trokken we richting Marokko, op zoek naar platen. We wilden onze niet te stoppen honger naar vinyl voeden. Het was op een souk in een van de buitenwijken van Casablanca, dat we een straatverkopen tegenkwamen. Hij had een klein winkeltje vol met cassettes en een paar 45rpm singles. De man sprak noch Engels, noch Frans en gebaarde met zijn handen dat we hem moesten volgen. We volgen hem naar zijn huis, waar hij een kamer had vol exemplaren van het legendarische Boussiphone-label. Blijkbaar had hij deze platen zorgvuldig bewaard en dateren ze uit 1978, toen veel platen werden vernietigd na de opkomst van de cassette. Destijds stond er op een vinyl 1 liedje, hooguit 2 en kostte zo’n plaat 5 dirham. Op een cassette kon je gemakkelijk 10 liedjes opnemen en het kostte bovendien maar 1 dirham. Het gros van de Marokkanen schakelde al snel over naar cassettes, waardoor heel wat labels zich genoodzaakt zagen de vinyl platen te vernietigen of weg te gooien. De straatverkoper wist beter; hij hield deze platen meer dan 40 jaar bij in een kamertje, thuis, en hoopte ze op een dag te kunnen verkopen.

Wij kochten die dag honderden 45’s van Mostapha en Jamila, het koppel dat de platen bewaarde in hun eigen home based -platenwinkel.

Eenmaal terug in België, merkte Bram Decock – een vriend end eel van het wereldmuziekcollectief Rebel Up- de platen van Boussiphone op en vertelde ons dat hij een van de eigenaars van het label kende. Hij heeft namelijk een winkeltje aan het Zuidstation in Brussel, een winkel waar we waarschijnlijk honderden keren onoplettend voorbijgelopen zijn. Samen bezochten we Abderrahim Boussif, de jongste van de vijf Boussif-broers, die lange tijd het label beheerden. Boussiphone heeft winkels in Brussel en Parijs, om zo tegemoet te komen aan de grote vraag, afkomstig van de Marokkaanse diaspora in België en Frankrijk.

Abderrahim stelde voor om naar Casablanca af te reizen en er zijn oudste broer Ali te ontmoeten. Zo gezegd, zo gedaan. Ali ontving ons in een verlaten villa, in een van de chiquere wijken van Casablanca, dichtbij de zee, waar hij een kelder vol platen had.

In het voormalige Boussiphonekantoor vonden we een white label test pressing en een aantal oude, originele platen. Ali bewaarde, na de opkomst van de cassette, een aantal van hun originele producties op vinylplaten. We konden zo dus het rijke archief van Boussiphone verder ontdekken.

Al snel werd het duidelijk dat we aan het rondneuzen waren in een bijzonder rijk archief. In de Jaren ’60 en ’70 was Boussiphone een van de grootste platenlabels en distributeurs van vinylplaten in Marokko. Africson, het bedrijf dat de vinylplaten produceerde, stelde meer dan 40 mensen tewerk en verdeelde deze platen over gans het land. Hun studio’s werden drukbezocht door muzikanten afkomstig uit alle uithoeken van Marokko en ver daarbuiten. Platen opnemen gebeurde op dagelijkse basis. De vinylcataloog bestaat uit meer dan 2000 referenties en omvat traditionele, volkse en meer populaire muziek uit elke streek van Marokko. De platen van Boussiphone weerspiegelen perfect de culturele veelzijdigheid van het land in de jaren ’60 en ’70.

We hopen deze muziek opnieuw uit te brengen in een prachtig cataloog, onder ons eigen label.


Deze exclusieve Darna Mix is een klein voorproefje uit het zeer rijke archief van Boussiphone.

Meer weten over Radio Martiko? Bezoek hun website of soundcloud voor meer muziek!