Agenda

Darna sluit het seizoen af

met warm winterprogramma
Zaghareed
Op zaterdag 11 en zondag 12 december geniet u een weekend lang van een topprogrammatie vol film, ontmoeting, workshop, presentatie én concert. Een seizoensafsluiter speciaal voor u, van Darna, in ons huis. Samen met CinemaMed en AB.

Zaterdag 11/12
Programma

 

Open Club Zaghareed

11u00 -14u00 @ Darna

Workshop - Een leer-, ervarings en praktijkcontex

Zaghareed, of ‘Youyou’ in het Frans, is een eeuwenoud vocaal gebruik dat ook vandaag nog indruk maakt en inspireert. Deze hoge, schrille ‘roepklank’ waarmee vrouwen hun vreugde en andere emoties uitdrukken is even aanstekelijk als herkenbaar. Je vindt de Youyou overal: van Noord- en Sub-Sahara-Afrika, tot het Midden-Oosten en zelfs het Baskenland. 

De Brusselse Youyou- groep organiseert rond deze unieke zangtechniek verschillende kunstprojecten en ‘clubs’ waarbij de focus voornamelijk ligt op praktijk en overlevering. De Open Club Zaghareed is een initiatief van deze groep, waarbij ze samen komen om te zingen, verhalen te delen en performances te creëren. De clubs worden geleid door ervaren vrouwen die een unieke methodiek ontwikkelden met aandacht voor stempraktijk, overlevering en uitwisseling.

Speciaal voor Darna organiseert de Brusselse Youyou- groep een Open Club Zaghareed. Het is een unieke kans om de youyou te leren en, voor wie reeds volleerd is, dit te delen in groepsverband. Vier vaste kernleden van de Youyou- groep hosten en begeleiden de bijeenkomst met stemoefeningen, uitwisseling en een maaltijd. 

De Open Club Zaghareed gaat door op zaterdag 11/12 van 11u00 tem 14u00 bij Darna, Steenstraat 25 - 27 in Brussel en wordt begeleid door Luiza Amzighar, Anissa Rouas, Myriam Van Imschoot en Sarah Léo. 

 

Reservatie is noodzakelijk. Aantal plaatsen is beperkt. Gelieve uw CST ticket aan te bieden bij het binnenkomen.
Reserveren kan via een mailtje naar reservation@darnavzw.be

 

youyou2

 

Hammam.Steaming Stories

16u00 - 18u00 @ Darna

Hammamrituelen - presentatie & workshop

Steeds meer oude, openbare baden sluiten of worden vervangen door moderne saunacomplexen. Hierdoor dreigt een belangrijk stuk cultureel erfgoed verloren te gaan. In Marokko is de hamam veel meer dan een gewoon wellnesscentrum. Hammams zijn er al eeuwenlang een anker van het sociale weefsel, vooral voor vrouwen. Hun historische waarde is ook groot: de wortels van de hamam liggen in de Romeinse badcultuur, waardoor deze openbare baden een 2000 jaar oude traditie voortzetten. 

steamingstories

 

’Hamam. Steaming Stories' onderzoekt de relatie tussen de twee fenomenen: de wereldwijde doorbraak van de hamam enerzijds en het verdwijnen van de authentieke hamam anderzijds. Wat maakt de hamam zo universeel en uniek? Hoe gaan de Vlaams-Brusselse baden om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hype op openbare baden in Marokko, Libanon, Syrië, ...?

Het traditionele hammamritueel is een sensatie voor lichaam en geest. Het gaat niet alleen om het reinigen van het lichaam, het is echt een sensatie voor alle zintuigen. Warmte, vochtigheid, schuim, geur en aanraking leiden tot een kunstwerk van lichamelijke ontspanning. De rituelen van de hamam zijn gebaseerd op de oude en oosterse tradities van het bad. Een hammamritueel bestaat uit vijf stappen die tijdens deze workshop volledig worden uitgelegd. 

Workshop en presentatie onder leiding van Nagiba Ben Rhouma

 

Reservatie is noodzakelijk. Aantal plaatsen is beperkt. Gelieve uw CST ticket aan te bieden bij het binnenkomen.
Reserveren kan via een mailtje naar reservation@darnavzw.be

 

hammam

 

Film: Mères - CinemaMed

18u00 @ Palace

Een film van Myriam Bakir 

Wie in Marokko ongehuwd zwanger raakt, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Daar komt bij dat de vrouwen het vaak niet eens aan hun familie durven vertellen, uit angst voor uitsluiting en verstoting. De organisatie Oum El Banine in Agadir staat voor hen klaar, onder de bezielende leiding van de 62-jarige feminist Mahjouba Edbouche. Ze neemt de meisjes en vrouwen onder haar hoede; biedt onderdak, voorlichting en juridische bijstand. Met het oog op een veilig thuis zoekt ze daarnaast naar een kans voor de jonge moeders om in het reine te komen met hun ouders. Edbouche en haar team worden in deze documentaire op de voet gevolgd. Een sterke film die het lot van deze door de wet veroordeelde vrouwen rechtstreeks aankaart. Gepresenteerd in competitie op IDFA Amsterdam.

#Histoiredefamille #femmes #MaghrebTunisie #Invités #Débat #MeDoc #seanceassociative

TICKETS & INFO

  • Tickets kosten 6€ en koop je online via de website van CinemaMed of CinePalace, of rechtstreeks aan de kassa van Palace.
     
  • Na de film, om 19u30, is er een ontmoetingsmoment voorzien met de regisseur & Mvr. Majouba

meres.   meres

CinemaMedLogo

 

Sultanats, B'net Chaabi

20u00 @ CinemaMed

Concert

De leden van de groep Sultanats, B’net Chaabi willen de traditie die ze van de 'ouderen' hebben meegekregen, voortzetten. Ze doen dat in navolging van de Ghanayats, zangeressen uit Noord-Marokko die sinds het begin van de vorige eeuw voor de vrijheid van meningsuiting streden via kunst en cultuur. Met veel passie vertolken ze de repertoires van de Chaabi, zoals de popmuziek overkoepelend wordt genoemd. Daarbij laten ze zich begeleiden door een keyboard, percussie en ook soms door een ut. Laat u gaan en dans op de ritmes en melodieën die van generatie op generatie zijn doorgegeven - om uiteindelijk ook bij ons in België te belanden.  

chaabi