Agenda

Conferentie

Geheugenbewegingen en creatieve processen
Miniatuurvoorbeeld
Lezing

Lezing

Lezing over geheugenbeweging en creatieve processen waarin verschillende gastsprekers hun visie delen.

Donderdag 25 oktober organiseertExils, paradigme fertile” in samenwerking met Darna -Vlaams Marokkaans culturenhuis de conferentie: Geheugenbewegingen en creatieve processen-ontmoeting.

Het geheugen is geen vaststaand feit. Het wordt gevormd door de opeenvolgende, retrospectieve en prospectieve invloeden waaruit het bestaat. Het geheugenfeit, een geheel van acties en interacties, is een ritme van herinneringen die verweven zijn met projecties naar de toekomst.

Geheugensequenties zijn geen uniek verhaal maar zijn voortdurend in beweging rond discursieve gehelen en creëren daardoor zowel levensverhalen als een geheugenverhaal van vormen.

Kan het creatieve proces worden samengevat als een reeks discursieve opeenvolgende sequenties die elkaar ontmoeten rond geheugenbewegingen? Is het uiteindelijk een geheel van gesprekken tussen de verschillende sedimenten die het geheugen vormen?

Verschillende sprekers delen hun visie over deze vragen in de:

Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel - Ecole Supérieure des Arts- om 16 uur, Auditorium Horta

Sprekers:

Marcel Benabou, professor emeritus Romeinse geschiedenis, schrijver en secretaris van OuLiPou (Ouvroir de littérature potentielle)

Sarah Dornhof, onderzoeker culturele antropologie aan de universiteit van Konstanz

Nadia Sabri, professor geschiedenis van ideeën en kunst aan de universiteit Mohamed V van Rabat, stichteres van het project Exils, paradigme fertile en curator van de tentoonstelling

Mehdi Maréchal, directeur van het Vlaams-Marokkaans culturenhuis - Darna

 

Het project Exils, een vruchtbaar paradigma, is een multidisciplinair project dat in 2015 in Marokko werd opgezet. Het omvat artistieke interventies, uitgaven, ontmoetingen en vormt een platform voor reflectie en producties over ballingschap als een evoluerend en creatief paradigma.