Agenda

Darna @ De Zomer van Gent

07/08 & 08/08
De Zomer van Gent

Invites

Het is niet omdat er geen Gentse Feesten zijn dit jaar dat er in Gent niets bruist en beweegt. Met de Zomer van Gent organiseert Darna samen met Trefpunt Festival een weekend vol ambiance. Ni pleuje, ni neute!

Geen vakantie? Geen probleem. Van maandag 26 juli tot en met zondag 1 augustus en van donderdag 5 augustus tot en met zondag 8 augustus kan je dagen aan een stuk terecht Bij Sint Jacobs voor een intense beleving van de zomer van Gent. En dat laatste organiseert Darna samen met Trefpunt Festival een weekend vol ambiance. Ni pleuje, ni neute! 

Vorig jaar kozen we ervoor om met artiesten de wolken in te gaan, en trokken ze naar met luchtballonnen naar de verschillende wijken van Gent. Dit jaar kunnen de artiesten gelukkig optreden met hun voeten op de grond. 

Gedurende enkele dagen wordt het plein rond Trefpunt omgetoverd tot Costa del Buck, een plek waar u op vakantie kan gaan in eigen stad. Vanuit de ramen van Trefpunt spelen artiesten die het plein voorzien van muziek, zodat iedereen er op een unieke manier kan samenkomen en genieten van de zomermaanden post- corona. Met een heerlijke mix vol kunst en vermaak wordt het plein omgetoverd tot een heuse bezienswaardigheid, met muziek, jams, artistieke interventies en meer. Geniet van een vakantie in eigen stad en zak af naar Trefpunt deze zomer!

 

Programma

 

Zaterdag 07 augustus
Ghayta & Taktouka Jabalia

De Noord- Marokkaanse muziekgroep Ghayta Said Tanjaoui Brussels Group werd in 2000 opgericht in Brussel, nadat ze samen op verschillende festivals en bruiloften in Europa hadden getoerd. 

Taktouka Jabalia, Chamali-folklore uit de bergen, is een traditionele volkskunst uit de bergen van Noordwest-Marokko. De prachtige liedjes worden winnen aan populairiteit en klinken nog steeds in de wijken van bergdorpen zoals Jbel Lhbib, Béni Arouss, Béni Guerfet, Lanjra en Lakhmass. 

Taktouka Jabaliya

 
 
Zondag 08 augustus
Aïssâwa met Maalem Rida Stitou

Maalem Rida Stitou komt uit een echt muzikantenfamilie. Hij trok in de jaren 90 van Noord- Marokko naar Brussel, om er deel te nemen aan verschillende festivals. Hij ontmoet er andere Maalem en besluit in Brussel een vzw op te richten waar hij zich focust op Marokkaanse folklore zoals Gnawa, Aissawa en Rhayta Jabaliya. 

De Aïssâwa zijn in de Arabische wereld geroemd om hun spirituele muziek. Daarbij gebruiken ze voornamelijk Hobo gaat (syn.Mizmar, zurna) en collectieve gezangen van religieuze hymnen begeleidt door een polyritmisch percussie orkest. Complexe rituele ceremonie waarbij de deelnemers zich in een trance dansen tijdens religieuze, patronale of familiale feesten. 

Rida Stitou