Project

PhenomENal Woman

Behuman vzw
Afbeelding
phenomenal woman
Locatie
Cultureel Centrum Berchem
Organisator
Behuman vzw
Wanneer

Voorstelling

Muziektheater waar drie vrouwen met een migratieachtergrond afrekenen met ‘de man’.

De Congolese vrouw worstelt met haar koloniale verleden, het Marokkaanse meisje met de vele vrouwbeelden in de islam en de Tibetaanse vluchtelinge met de nieuwe taal die haar monddood maakt. Gevangen tussen "male gaze" en "white gaze" zoeken ze zichzelf, maar de breuklijn tussen hun vrouwelijkheid & seksualiteit en hun culturele identiteit loopt dwars door hun lichaam.

Phenomenal Woman is een voorstelling  dat niet alleen een aanklacht wil zijn tegen de onderdrukking van vrouwen, de eerste en belangrijkste slachtoffers van tijden van conflict, oorlog en armoede. Tegelijk is een ode, een zoektocht naar de vrouw in al haar facetten. Hoe volledig en comfortabel voelt ze zich vandaag, in het tijdperk van de vermeende ‘ultieme vrijheid. Wie wil ze zijn?

Vrouwelijkheid is in deze voorstelling het bindende principe, maar tegelijk ook de breuklijn. Kan er ontsnapt worden aan de vooroordelen over vrouwen in/uit andere culturen. Via de voorstelling wil de theatermaker de clichés en vooroordelen over vrouwen scherp stellen en onderuithalen.

 

Beoordeling van de jury

Zeer interessant & boeiend idee om drie vrouwen met migratie achtergrond het woord te geven in een theaterproject!