Blog

Marokkaanse immigratie

Herdenkingsmuseum in de maak
herdenkingsmuseum

open call

De vzw ‘Museum en Documentatiecentrum van Marokkaanse Immigratie’ werkt aan een Herdenkingsmuseum voor de Marokkaanse immigratie in België. De inhuldiging van het museum is voorzien in januari 2021 in Brussel-Stad. Dat weet La Dernière Heure. "De Marokkaanse gemeenschap telt 700.000 mensen in België. Het is nu of nooit, en we hebben je nodig."

Volgend jaar krijgt Brussel haar eerste herdenkingsruimte gewijd aan de Marokkaanse immigratie in de 20ste eeuw.

Aïcha Bacha, doctoraatsstudent sociale en politieke wetenschappen aan de ULB is de bezieler van het project: "De eerste golven van Marokkaanse immigratie dateren uit de jaren 1950, maar we merkten ook al op dat er in 1920 een eerste kleine golf Marokkanen zich kwam settelen in het Waalse Gewest. Volgens de laatste beschikbare cijfers telt onze gemeenschap meer dan 700.000 mensen. De behoefte aan een herdenkingsruimte is nodig, en dit niet alleen voor de gemeenschap maar ook voor de gehele Belgische samenleving.”

En de tijd dringt volgens Bacha: “De eersten die pakweg 100 jaar geleden naar België zijn verhuisd, verdwijnen of zijn al verdwenen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal waarvan alleen zij de enige getuigen zijn. Onze eerste doelstelling is om deze verhalen op te sporen en de herinneringen te bewaren. Het is nu of nooit.”

De studente doet nu een oproep aan Belgen met Marokkaanse roots om eens goed in hun kelder of zolder te zoeken naar voorwerpen die gevoelens zouden kunnen opwekken aan de tijd van toen: “Dit kan gaan om de eerste brieven aan gezinnen in Marokko, vergeelde foto's, koffers, treinkaartjes of zelfs platenspelers. Alles kan zijn plek krijgen in het herdenkingsmuseum.

De exacte locatie van het museum blijft voorlopig geheim. Wel is geweten dat het ergens in Brussel-Stad zal zijn. De vzw die bestaat uit academici, journalisten en een wetenschappelijk ondersteuningscomité, hebben elf maanden de tijd om genoeg voorwerpen te verzamelen voor het museum. “Een echte uitdaging,” klinkt het nog bij Bacha.

Bron: Bruzz.be 

Volg meer nieuws via