Agenda

Passa Porta Festival

Brussels International: the city next door - Rua Breathnach & guests
The_city_next_door

Book Club

Woensdag 24 maart, van 16:30 - 17:30
Dit is een online event. Je hebt een (gratis) toegangsticket nodig om deel te nemen aan het digitaal festival.

The City Next Door

Van de Iers-Brusselse schrijver en theatermaker Rua Breathnach verscheen vorig jaar het lange prozagedicht The City Next Door, een poëtisch verslag van een lange wandeling door Brussel. Dat gedicht geeft nu aanleiding tot een meerstemmige, meertalige en geïllustreerde poëzieperformance waarvoor ook Tom Buron, Souad El Mesbahi, Francesca Spinelli, Francesco Italiano, Geert van Istendael, Moïse Ilunga Shambuyi en Rémi Beelprez hun stem lenen.

 

Welcome stranger

Rua Breathnach is de auteur van de twee eenakters Rondo en Avenida, die uitkwamen bij Editions Bomarzo in Brussel. Zijn stuk Welcome to the Stranger ging in 2018 in première op het Skibbereen Arts Festival in Cork in 2018, en zijn kort verhaal The Bridge werd in 2019 opgenomen in de Bristol Short Story Prize Anthology 2019. In 2020 publiceerde de Brusselse uitgeverij MaelstrÖm reEvolution zijn grote prozagedicht The City Next Door.

The City Next Door is de neerslag van een denkbeeldige poëtische wandeling door het hedendaagse Brussel, met haltes in Anderlecht en Molenbeek. “The city that welcomes you into her arms / The indifferent city / The city that leaves nobody indifferent” liet ook hem niet onverschillig.

 

Brusselse talen

De editie van het prozagedicht die eind 2020 verscheen bij uitgeverij maelstrÖm reEvolution bevatte ook al vertaalde stukken in het Lingala, het Frans, het Turks, het Italiaans, het Roemeens, het Brussels, het Nederlands, het Iers, het Duits en het Grieks. Voor deze unieke lezing op het Passa Porta Festival voegen we daar nu ook het Marokkaans Arabisch of Derija aan toe.

Zie ook ruabreathnach.com

Over Passa Porta Festival

Elke twee jaar viert het Passa Porta Festival de literatuur met een genereus gezelschap aan Belgische en internationale auteurs en artiesten in de Brusselse binnenstad. Dankzij een aan de covidpandemie aangepaste formule wordt het feest in 2021 niet minder groot. Het meertalig literaire feest van ideeën en verhalen duurt dit jaar maar liefst 8 dagen.

Het voorbije jaar liet vooral de afwezigheid haar aanwezigheid voelen, maar één ontmoeting nam in die periode nog maar zelden zoveel plaats in in ons leven: die met literatuur. Schrijvers vatten als geen ander de tijdsgeest, en daarom werden zeven Belgische en buitenlandse schrijvers gevraagd wat hen vandaag bezighoudt. Vanuit hun hoek in de wereld geven Marieke Lucas Rijneveld, Chika Unigwe, Max Porter, Aleksandra Lun, Hubert Antoine, Marie Darrieussecq en Imbolo Mbue op die vraag hun magistrale antwoorden. Op zeven verschillende manieren, in genres gaande van essay tot poëzie, over onderwerpen variërend van ecologie tot meertaligheid.

Dit online evenement is in het Engels, met fragmenten in andere talen.

Je kan gratis tickets bekomen via deze link.