Agenda

Lila

Gnawa Black Koyo
GnawaBlackKoyo
De 'lila' - Marokkaans dialect voor 'nacht' - is een ritueel van trances en bezetenheid dat de hele nacht duurt. Het is een ceremonie om de entiteiten van de onzichtbare wereld, de heiligen en God te eren.

Deze ceremonie volgt een specifieke volgorde die de muzikanten hebben geleerd van hun voorouders. De rites omvatten een opeenvolging van dansen en liederen die in een specifieke volgorde worden uitgevoerd. De volgorde varieert naargelang de regio's van herkomst van de muzikanten, de omstandigheden van het ritueel en de beslissingen van de muzikanten.

Gnawa Black Koyo

Black Koyo is een groep Gnawa-muzikanten waarvan de leden afkomstig zijn uit verschillende Marokkaanse steden Fez, Meknes, Tanger en Casablanca. Zwart beschrijft de kleur van hun huid, en die van hun voorouders bezuiden de Sahara. Koyo betekent 'qraqeb' of 'ratelslangspeler' in de Gnawa-taal.

Hicham Bilali, de meester van de groep, werd in 1978 in Fez geboren in een intercultureel gezin met een Marokkaanse moeder en een vader van Senegalese afkomst. Al op jonge leeftijd blonk hij uit in gnawa-muziek. Op op 18-jarige leeftijd debuteerde hij samen met de grote meester Hamid Dkaki, met wie hij opgroeide en die hem de voorouderlijke kennis van de gnawa-cultuur overdroeg. Hicham wordt begeleid door zijn koyo's, die allemaal getraind werden door gerenommeerde meesters.

Hicham

 

Praktisch

Concert - Lila Gnawa Black Koyo

Kuumba - Vlaams- Afrikaans Huis
Waverse steenweg 78
1050 Brussel

 

Meer info? Volg dit evenement op facebook