Agenda

Gentse Luchtfeesten

Komen de Gentse Feesten dan toch van de grond?
luchtfeesten
Het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna en Trefpunt organiseren de “Gentse Luchtfeesten”: een cadeau aan de Gentenaars in vreemde tijden. 

In 2019 organiseerden Darna en Trefpunt reeds de succesvolle “Oriëntal Friday”, een reeks concerten bij Sint-Jacobs tijdens de Gentse Feesten waarbij verschillende Belgische, Marokkaanse en Internationale bands het podium deelden (bekijk hier het videoverslag). Ook voor dit jaar stond een gezamenlijk programma gepland, tot Covid roet in het eten gooide.

Toen Walter De Buck eind de jaren ’60 de Gentse Feesten nieuw leven inblies, deed hij dat omdat hij de verschillende Gentenaars die in de zomermaanden niet de middelen hadden om op vakantie te gaan, in hun eigen stad cultuur en vertier wou bieden. Reeds heel vroeg betrok hij daar ook de eerste generatie “gastarbeiders” bij: de Gentse volkscultuur zou gedeeld worden onder alle inwoners ongeacht hun herkomst, of zou niet zijn.  

Zoveel decennia later willen de “Gentse Luchtfeesten” de Gentse wijken bereiken met een divers cultureel aanbod, want het ziet er niet naar uit dat we deze zomer verre reizen kunnen maken.  Zo krijgt ook “’t vliegerke” een Marokkaans jasje.

Twee luchtballonnen zullen met een mooie set wereldmuziek en Vlaamse kleinkunst over de Gentse wijken vliegen. Op die manier hopen we de Gentenaars te bereiken volgens de filosofie waarmee Walter De Buck de Gentse feesten nieuw leven in blies: een laagdrempelig, volks evenement dat een brug kan slaan tussen de verschillende wijken en inwoners van de stad, ongeacht hun origine of stand. 

Via de luchtballonnen brengen we cultuur naar de Gentenaars zonder dat ze zich dienen te verplaatsen of te verzamelen rond één plek. 100% Coronaproof dus!

De ballonnen zullen uitvaren van zodra de weersomstandigheden geschikt zijn, houd dus zeker onze Facebook-pagina in het oog, want de hele vlucht zal er via livestream te volgen zijn!