Agenda

Darna Seddari Concerten

Ma'alem Rida Stitou & Gnawa uit Brussel
RidaStitou

Invites

Omwille van de corona-maatregelen werken alle Darna-medewerkers van thuis uit. In onze zaal worden geen evenementen voor publiek meer georganiseerd en de gezellige drukte in onze bureaus maakte plaats voor een akelige stilte. Maar er is meer dan ooit behoefte aan schoonheid in deze tijden, en aan muziek die de zeden verzacht. Daarom organiseren we op regelmatige tijdstippen de “Darna seddari Concerten”.

De seddari is de traditionele Marokkaanse zitbank/zitplek, waar in vele gezinnen het familieleven zich rond afspeelt. Het is de plek om familie en vrienden te ontvangen, thee te drinken, uit te rusten, …
De seddari van Darna wordt nu een plek om artiesten te ontvangen en intieme kleinschalige concerten te organiseren die we helemaal gratis digitaal de wereld insturen.

100% corona-proof, 100% Darna!

Ma’alem Rida Stitou

Voor het eerste seddari-concert hebben we Ma’alem Rida Stitou te gast, een Brusselse Gnawa-meester en telg uit een vooraanstaande Gnawa-familie uit Tanger. De Gnawa zijn een broederschap uit de Soefi-traditie met roots in West-Afrikaanse animistische tradities. Ze staan voor een versmelting van islamitische, Berberse en West-Afrikaanse culturele elementen, die zich uitten in hun muziek en gezangen. Via trance-opwekkende ritmes en rituele gezangen streven ze naar spirituele verlichting en contact met het goddelijke en het rijk der geesten. 

De vader van Rida is Ma’alem Abdelwahid Stitou, één van de grootste nog levende Gnawa meesters. Geboren in Tetouan, groeide hij op in Tanger en reisde hij door heel Marokko. Hij wordt unaniem erkend voor de kwaliteit van zijn spel en zang en zijn vermogen om verschillende stijlen te spelen. Na een hele generatie meesters te hebben opgeleid, vestigde hij zich in Brussel om bij zijn zonen Rida, Mustapha en Bachir te blijven. Vandaag verdeelt hij zijn tijd tussen Brussel en Marokko, waar hij nog steeds ceremonies leidt.

Houd onze website en sociale media in het oog! Het concert is gratis online beschikbaar vanaf 15 maart.