Agenda

Darna @ Colorafestival Leuven

Exclusieve DJ-Set Toukadime (FR)
Toukadime
Toukadime is een project van DJ-duo Krimau & Bachir. Sinds 2011 brengen zij hun vintage collectie vinylplaten, afkomstig uit de Maghreb, tot leven via het internet, feestjes & festivals en radio-uitzendingen.

Zij hebben van het deejayen een kunst gemaakt, door het mixen van verschillende soorten muziek, met een duidelijke voorkeur voor de Afro-Amerikaanse (Funk, Soul, Hiphop…) en Afrikaanse muziekcultuur. Dankzij hun liefde voor vinyl en muziek uit de Maghreb, is hun samenwerking een logische, volgende stap.

Hun doel is duidelijk: het erfgoed eren, (her)ontdekken van het repertoire én de nieuwsgierige luisteraars en liefhebbers van het genre plezieren!

Speciaal voor Colora-festival stelden ze deze unieke mix samen met als titel “Aatini al nay”, wat Arabisch is voor “geef mij de Nay” (de Nay is een rietfluit die in de Maghreb en het hele Midden-Oosten wordt bespeeld).

Dit instrument staat dan ook centraal in de mix, of het nu een centrale plaats inneemt of slechts voor een meeslepende achtergrondmelodie zorgt. Het blaasinstrument wil in deze bizarre en claustrofobische tijden symbool staan voor nieuwe zuurstof, een hap verse lucht om even te ontsnappen aan de beklemmende lockdown en je te laten meevoeren met een luchtstroom van Marokko tot Beiroet.

In de mix is speciale aandacht besteed aan de platenhoezen, heuse kunstwerkjes en fysieke overblijfselen van een gouden tijdperk in de arabische muziek.

Meer mixes van Toukadime? Check dan zeker hun Soundcloud