Agenda

Chaabi Habibi @ Darna

Film & Concert
Najat Aatabou
Het vrouwelijke Chaabi erfgoed. Een avond in het teken van de matriarchale kracht van het Marokkaanse Chaabi-lied en ter ere van de Marokkaanse Chaabidiva, Najat Aatabou.

UITVERKOCHT! HELAAS ZIJN ER GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR VOOR DIT EVENEMENT.

We vertonen de documentaire 'Marokko Swingt' (2004) van Barbara den Uyl over Najat Aatabou. Nadien geniet u van een concert van de groep Sultanats B'net Chaabi.

Mis deze avond niet en maak kans op een meet-and-greet guelssa met Najat Aatabou op 6 maart 2022! Met onze tombola selecteren we 7 mensen uit het aanwezige publiek. 

Film: ”Marokko Swingt” - Barbara den Uyl (67’ - NL, sous-titres FR)

Twee generaties Marokkaanse zangeressen ontmoeten elkaar in een masterclass in Amsterdam. De eerste generatie wordt vertegenwoordigd door Najat Aatabou, een gevierde ster in Noord Afrika en een opmerkelijk ambitieuze vrouw. De tweede generatie wordt vertegenwoordigd door vier Nederlandse zangeressen van Marokkaanse komaf. Ze zijn jong en begaafd, maar ze hebben allen te kampen met het krijgen van erkenning en met twijfels in hun identiteit. In eerste instantie lijkt de confrontatie met Najat Aatabou hun worsteling alleen maar te vergroten; toch volgt er een bevrijdend happy end.

Najat Aatabou liep van huis weg om zangeres te kunnen worden. In hoeverre herhaalt haar levensgeschiedenis zich bij de jonge Marokkaans/Nederlandse zangeressen? Is muziek een emancipatorische factor? In deze swingende film zoekt de filmmaakster naar antwoorden op deze vragen.

Concert: Sultanats B’net Chaabi

De leden van Sultanats B’net Chaabi willen, net als de 'ghanayats', zangers die sinds het begin van de vorige eeuw een vocale en muzikale kunst ontwikkelde die erg specifiek is voor de steden van Noord-Marokko, de muzikale Chaabitraditie verderzetten. Ze laten zich begeleiden door keyboard en percussie en zullen je aan het dansen brengen met de bijzondere melodieën en betoverende energie van ritmes die van generatie op generatie worden overgedragen.

Line-up: Mehdiya, keyboards & zang - Jamila, Kaouthar, Rabia, Nadia, Karima & Souhaila, percussie & zang

sultanatsbnetchaabi

Chaabi Habibi @Darna

Vrijdag 25.02.2022
  • 18:00 - Deuren en tombola
  • 18:30 - Film “Marokko Swingt” van Barbara den Uyl
  • 19:30 - Concert “Sultanats B’net Chaabi”
  • 21:00 -Tombolatrekking
Locatie: Darna, Steenstraat 25-27, 1000 Brussel
Inschrijven via reservation@darnavzw.be - CST verplicht

 

slide1

slide2

 

Chaabi Habibi wordt getrokken door HaflmOon vzw met de steun van Vlaamse Overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, Samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap, COCOF Dienst Cultuur-Muziek, Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles

 

vlaanderenwerkt  logocultuurculturecocof       logovgc       logofwb

                           halfmoOn       logovk