Blog

Terugblik - Echoes of Moroccan Ceremonies

Darna Fest 2019
Miniatuurvoorbeeld

open call

WAUW. Wat. Een. Feest. Darna Fest 2019 was dankzij jullie enthousiasme en opkomst een topeditie! Drie dagen lang, op drie centrale plaatsen in Brussel hebben we feest gevierd, hulde gebracht aan de Marokkaanse vrouw, de nadruk gelegd op al het moois dat we delen, gezongen, gedanst. Vlaamse Marokkanen – of Marokkaanse Vlamingen, we waren die avond allemaal één.

Uit alle hoeken van Vlaanderen en Brussel waren jullie massaal aanwezig: Gent, Brussel, Antwerpen, Kortrijk, Ronse, Hasselt, …

 

We nemen je graag nog even mee, doorheen onze driedaagse, met enkele hoogtepunten:

 

Vrijdag:

Fotograaf Yoriyas mocht de spits afbijten met zijn expo ‘Casablanca, not the movie’. Met deze expo bracht hij een beeld van zijn Casablanca. Het Casablanca dat hij elke dag meemaakt, en niet het Casablanca van in de film. De feeërieke taferelen van het vrijdagsgebed, met kleurrijke gebedsmatjes die de straten kleuren is maar 1 van de vele, magnifieke foto’s die hij tentoonstelde.

 

Na deze expo bij Darna, liepen we even het hoekje om. Ancienne Belgique was het toneel van de avond. Vanaf 19h zagen we al een grote groep enthousiastelingen te popelen voor de deur. Want ja, we hadden namelijk niet een, niet twee, maar VIER topartiestes met hun respectievelijke orkest uit Marokko laten overvliegen voor een avondje dikke ambiance. Jong en oud, schuddend met de schouders op de opzwepende ritmes van Khadija El Bidaouia, Khadija Margoum, Fatima Tihihit en Fatima Tachtoukt. Aan youyouyou’s geen gebrek.

De beentjes waren nog aan het tintelen van al dat dansen, en daar was DJ Misawi al. Hij verzorgde de afterparty met een brede mix aan populaire muziek.

 

Zaterdag:

Aïcha El Beloui verbleef 10 dagen in residentie bij Darna. Ze trok er de straten in, op zoek naar verhalen die de stad zo boeiend maken, ondoordringbaar en doch meeslepend.

Het resultaat? Dat zie je op de ramen van Darna! Kom gerust een bezoekje brengen en bewonder dit prachtige resultaat in hoge resolutie ;)

 

Daarna was het weer richting metro lopen, aan de net geopende, nieuwe halte Beurs. Een dance battle – Hafla Flava- met jong talent, van her en der, op allerlei klanken. Een spannende finale drong zich op – want het talent was ongemeten en aan elkaar gewaagd – en mocht niet zomaar een finale zijn. De battle werd uitgevochten op ritmische Gnawa muziek. Wat een uitdaging!

 

Onder begeleiding van de Gnawa muzikanten trokken we over de Anspachlaan, richting Cinema Palace. Daar genoten we nog even van een performance van deze Gnawa-band.

 

Zondag:

Eerste zondag van de vakantie; wat doe je dan? Gezellig naar de film kijken natuurlijk! In Cinema Palace werd een reeks kortfilms vertoond, waaronder twee films in avant première:

Okht el merhoum & Majnouna. Na een voormiddagje kortfilms, waren de bezoekers van harte welkom op gratis brunch, bij Darna. Het even alle hens aan dek, want hebben we wel genoeg voor al dat volk?! Alhamdulilah, want ja, er was genoeg lekkers! Baghrir, msemen, lharcha, heerlijk zoete munthee en nog veel meer. Het was duidelijk de moeite om op een zondagvoormiddag uit je bed te komen.

 

En dan, eindelijk, le moment suprême. Kallifraffitikunstenaar Dema One werkte al enkele dagen in alle stilte aan de transformatie van een van de witte muren bij Darna. Het resultaat? Spring gerust eens binnen (of ja, scrol even door de foto’s hieronder – dat kan ook).

De driedaagse sloten we af met een nieuwe serie kortfilms, die in loop afspeelden in onze zaal.

 

Zondag, 16h. Het einde.

We blikken vol trots terug op de eerste editie van het Darna Fest. We zien jullie graag terug in 2020, voor een tweede editie. We kunnen wel al één iets verklappen: Gent wordt de home base van de komende editie.

Volg meer nieuws via