Blog

Residentieprogramma THE MOTHERSHIP

the mothership tanger
‘The Mothership’ is een internationale residentie-uitwisseling van the Mothership Tanger en Morpho vzw (Antwerpen), die plaatsvindt in het voorjaar van 2024.

banner
© Stan Van Rompaey

 

MORPHO is een kunstorganisatie in Antwerpen die zich inzet voor de ontwikkeling van de artistieke praktijk. Ze geven tijd, ruimte en middelen aan kunstenaars met als doel een dynamische en duurzame context voor artistiek werk te bevorderen. Dit doen ze door atelierruimte in de stad te creëren en residentie-uitwisselingen met partners in het buitenland op te zetten. In hun kunstenaarsresidentie ontvangen ze jaarlijks een twintigtal Belgische en internationale residenten die ze op maat begeleiden in hun projecten en trajecten.  

The Mothership is een artistiek project van kunstenares Yto Barrada, dat ruimte en tijd creëert voor onderzoek, artistieke verkenning en retraite, geïnspireerd door natuurlijke kleurstoffen. Het project is gevestigd in Tanger, Marokko en is bedoeld als een 'eco-campus' voor het kweken, maken en leren van natuurlijke kleurstoffen en inheemse tradities, en een plek voor experimentele collectieve artistieke praktijken door middel van kunstresidenties en workshops. The Mothership zal "een plek zijn om pan-Afrikaanse eco-feministische praktijken tot leven te wekken". 

 

mothership

 

Het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna ondersteunt de deelname van twee kunstenaars uit Vlaanderen voor een residentie van acht weken in Tanger, en van een kunstenaar uit Marokko voor een residentie van drie maanden in Antwerpen. 

Met dit project wil Darna de artistieke kruisbestuiving tussen Vlaanderen en Marokko aanmoedigen en mee helpen te realiseren. 

 

sfeerbeeld
sfeerbeeld
© Caroline Dumalin

 

De deelnemende kunstenaars dit jaar zijn Nassim Azarzar, wiens residentie in Morpho reeds afliep in april, en Emma Joly & Younes Zarhoni, die momenteel in Tanger hun residentie afronden.

 

Nassim Azarzar
Nassim Azarzar
Emma Joly
Emma Joly
Younes Zarhoni
Younes Zarhoni

 

Volg meer nieuws via