Agenda

Kabareh Cheikhats

Muziekpublique
Amine KC
Muziek

Muziek

November staat in het teken van Chaabi Habibi! Op 10/11 genieten we van een wel héél bijzonder optreden van de groep Kabareh Cheikhats in Muziekpublique.

Kabareh Cheikhats (Casablanca, Marokko)

Kabareh Cheikhats zijn een groep mannen die een repertoire van het populaire Marrokaanse folk erfgoed interpreteren dat zich spreidt over een periode van meerdere eeuwen heen. Ze brengen hommage aan de Cheikhats; de vrije maar gemarginaliseerde vrouwen die het onrecht aanklagen en een heel intense sfeer creëren met hun stemmen en dans waarmee ze het hele publiek raken. Oorspronkelijk waren de Cheikhats machtsvrouwen, gerespecteerd in hun stammen (Kharboucha, Cheikha Nmiria...), dichteressen van de weerstand en verloren liefdes, onverslaanbare krijgers.

De interpretatie van de mannen die bij Kabareh Cheikhats performen gaat verder dan enkel het muzikale repertoire. Ze doen hommage aan een cultuur die vaak wordt verwaarloosd door een deel vaan de Marokkaanse jeugd en ze doorbreken tegelijk taboes die de dag van vandaag nog sterk aanwezig zijn. Gekleed in traditionele kaftans, opgemaakt, met pruiken en tatoeages op hun gezicht geschilderd, zingen de jonge cabaretiers de "Aita". Deze lange gedichten werden gezongen door de Cheikhats, met hun krachtige stemmen waar ze bergen mee konden verzetten. 

Het is een spektakel waarin de lichamen van de mannen zich bevrijden van de vooropgelegde patronen; een ruimte waarin de acteurs en muzikanten de vrouw in zichzelf ontdekken en zonder angst met veel trots tonen om verborgen identiteiten bloot te leggen. Als inspiratieveld kozen ze de muziek die gespeeld wordt door de vrouwen die de patriarchale maatschappij willen opschudden. Kabareh Cheikhats ligt met dit project helemaal in dezelfde lijn.

Het Kabareh Cheikhats project was initieel een idee voor een theaterstuk maar werd uiteindelijk een muzikaal optreden. In mei 2016 startte het collectief met twee optredens per maand in de kelder van ‘Le Vertigo’, een bar in het centrum van Casablanca. Een jaar later deden ze al 40 concerten op zowel privé als publieke evenementen. Het collectief begon op treden in steden rond Marokko en ging ook de internationale toer op met optredens in Europa en de Verenigde Staten. Nu verwelkomen wij ze in ons Molière theater.

Kabareh Cheikhats is een heel overtuigend eerbetoon met een heel sterke boodschap. Het is een show die je zeker niet wil missen!

PRAKTISCH

  • DATUM: 10/11/2022 om 20:00
  • LOCATIE: MUZIEKPUBLIQUE
    Moliere Theater, Naamsepoortgalerij
    Bolwerksquare 3, 1050 Elsene 
     
Ghassan
KC
Ghassan

KC