Agenda

IZRAN N’ARIF

AVANSA CITIZENNE X DARNA VZW
izran campagnebeeld
Erfgoed

Erfgoed

Muziek

Muziek

In het kader van de Expo ‘Izran N’Arif’, stelde Darna vzw samen met organisator Avansa Citizenne een programma samen voor het weekend van 20-21 april. Hieronder kan je lezen wat er allemaal op de planning staat.

zaterdag 20 april

Boekvoorstelling 'Izran, erfgoed in woord en muziek'

18u30—21u

Fatiha Saidi schreef het boek ‘Izran, erfgoed in woord en muziek’ in opdracht van Citizenne voor het project ‘Izran Revisited’. Aan de hand van interviews onderzocht ze hoe Izran verweven zijn met de Riffijnse identiteit en hoe deze muzikale verzen als het ware een doorgeefluik zijn tussen verschillende generaties. Saidi's boek is vanaf nu naast het Frans ook beschikbaar in het Nederlands. Een primeur!

Op zaterdagavond wordt Fatiha Saidi gëinterviewd door Samira Saleh. Het gesprek wordt afgewisseld met stukjes spoken word en creatieve interpretaties door comedien(nes) Sabiha El Youzghi, Salima Bouallou en Soulaimane Ali.

We sluiten de avond muzikaal af met Fatoum en Fatma, begeleid door Houssem Ben El Khadi op de fluit.

izran boek

zondag 21 april:

Erfgoeddag: thuis
‘Noord, oost of west, waar voel ik me het best?’

14u—16u

Wanneer iemand migreert krijgt ‘thuis’ vaak een complexere betekenis. Is ‘thuis’ waar je geboren bent of daar waar je woont? Thuis is niet enkel de fysieke plek, maar ook de mensen, smaken, geuren, beelden …

Er bestaan vele Izran over migratie. Migratie is als een ‘steeds terugkerend refrein’. Over de hoop en de dromen van mensen die elders een betere toekomst zoeken. Over de vastberadenheid en moed van mensen om hun leven te verbeteren. Over de uitdagingen om het bekende te verlaten voor het onbekende. Maar ook over het afscheid en het vertrek van geliefden, de heimwee, de nostalgie, het verlangen, …

Zangeres Fatoum brengt een aantal klassieke Izran over migratie en gaat in een muzikale dialoog met Manza.

Manza is Rapper, slammer, animator, organisator, coördinator van culturele projecten, hiphop artiest bij het collectief CNN199 ... en bovenal poëet! Al 35 jaar brengt de Belgische artiest Manza een rijk muzikaal en artistiek repertoire op verschillende tonen en ritmes. Hij is een pionier sinds de Urban Arts ook Brussel veroverden. Met een grote passie voor rap en slam, gaat hij op zoek naar kruisbestuiving met andere disciplines als poëzie en theater. 

We sluiten het weekend af met een optreden van Ouwlad Cheick Mohand. De vier broers/neven zijn een absoluut begrip in de Riffijnse gemeenschap en zijn helemaal vertrouwd met Izran.. Waar ze vooral bruiden bezongen en begeleiden, voelen ze steeds meer de nood om hun erfgoed door te geven en levendig te houden. De broers leerden het vak van hun vader en zijn een levend archief. Ze treden op in de expo en trekken nadien de straten van Molenbeek in.

Ambiance verzekerd! 

 

 

Surf ook zeker naar de website van Avansa Citizenne om het volledige programma te ontdekken dat nog tot 12 mei loopt.