Fototentoonstelling: JOLA - Gnawa
Expo
Hélène Sechehaye &
Driss Filali, guembri, qraqib, zang
Hicham Bilali, guembri, qraqib, zang
De Gnawa zijn een broederlijke gemeenschap in Marokko die bekend staat om zijn rituele en muzikale praktijken die animisme, islam, voorouderverering en verering van heiligen met elkaar vermengen. Brussel wordt nu beschouwd als de Europese hoofdstad van de Gnawa: er wonen momenteel ongeveer veertig muzikanten.
Het project "Jola", gecoördineerd door musicologe Hélène Sechehaye- in samenwerking met Darna en Muziekpublique, brengt voor het eerst Brusselse m'allemin (meesters) en koyo (muzikant-dansers), samen op een album, dat in het voorjaar van 2020 is uitgebracht. In het Marokkaans-Arabisch dialect duidt 'jola' een noodzakelijke stap aan in de initiatie tot het 'tagnawit', "de weg van de Gnawa". Elke leerling volgt de sporen van een bevoorrechte meester, maar zijn opleiding wordt pas als voltooid beschouwd wanneer hij de "tour" van stad naar stad heeft gemaakt om andere muzikanten te ontmoeten, andere technieken te leren en andere klankwerelden te ontdekken.
De fototentoonstelling brengt het werk van Dieter Telemans, een fotojournalist wiens werk onder meer is gepubliceerd in The New York Times, The Independent en National Geographic. In 2017 ontving hij de Nikon-prijs voor beste Belgische nieuwsfotografie. Dieter is al bijna twintig jaar betrokken bij de projecten van Muziekpublique en maakt portretten van muzikanten uit de hele wereld, die zich intussen in Brussel gevestigd hebben. Dankzij zijn scherpe oog en zijn gevoeligheid weet Dieter uit de gezichten en blikken verhalen te vertellen en vast te leggen, die we terugvinden in de muzikale albums.
Zo legde Dieter de portretten van de 17 Marokaans-Brusselse kunstenaars vast die aan het album "Jola" hebben meegewerkt, op beeld.
Ter gelegenheid van de opening van deze uitzonderlijke tentoonstelling biedt Darna een conferentie/concert aan over de Gnawa-muziek en -muzikanten van Brussel. Hélène Sechehaye is gepassioneerd door de Gnawa en hun muzikale praktijken in de lokale context van hun aanwezigheid in Brussel, hun banden met Marokko en andere landen van de diaspora. De vestiging van de Gnawa buiten Marokko weerspiegelt een voortdurende aanpassing van hun praktijken. Hoe geven de Gnawa betekenis aan hun muzikale praktijk in België? Wat kunnen we leren van hun acrobatische dansen en hun betoverende melodieën? Hoe legitimeren ze hun praktijken en plaatsen ze zich in het erfgoed van de sub-Saharaanse slaven die in de afgelopen eeuwen in Marokko zijn aangekomen?
Deze vragen zullen worden behandeld in een constante dialoog met Driss Filali en Hicham Bilali, twee Brusselse gnawamuziekanten, die de avond afsluiten met een kort optreden.
Plaatsen zijn beperkt, gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via reservation@darnavzw.be
Programma :
18u: Openen van de deuren
18u30 : Muzikale conferentie gevolgd door een mini-concert
19.30 uur: Hapje & drankje, met bezoek aan de tentoonstelling.
Gratis > Darna - Steenstraat 27, Brussel