Agenda

Darna @ Hide & Seekfestival

Luthomania
Luthomania
Op Zondag 22 augustus 2021 kan je vanaf 13h00 terecht op het Hide en Seekfestival voor het optreden van Luthomania in het sprookjesachtige decor van de Logis-floréal studio in Watermaal-Bosvoorde.

Luthomania

Opgelet, dit concert start om 13u00.
Tickets te koop vanaf donderdag 29 juli om 10u30!

Het Verre Oosten, de Maghreb en Europa: drie culturen die elkaar weten te vinden in de luit, één der oudste en meest tot de verbeelding sprekende instrumenten. De p’i-p’a, de ‘ûd’ en de Westerse luit gaan een confrontatie aan binnen Luthomania waar alles versmelt tot een fascinerend multicultureel geheel. Pentatoniek, modale eenstemmigheid en harmonie worden verenigd in een stralende fusie van speelplezier: eenheid in verscheidenheid.

De virtuositeit en de eigenheid van elke speler komen afwisselend tot hun recht, gesteund en gedragen door de synergetische kracht van drie culturen. De musici brengen om beurt melodieën of motieven aan die door de anderen improvisatorisch worden becommentarieerd. Muzikale invloeden van middeleeuwen tot barok, over raga en gnawa naar blues en jazz laten zich intelligent horen.

Bij de concerten van Luthomania waardeert het publiek zowel de innige, meditatieve sfeerimpressies als de uitbundig virtuoze uitbarstingen.

Xia Hua leerde p’i-p’a in zijn geboortestad Peking waar hij ook aan het conservatorium studeerde en lid werd van de Pipa Research Society. Hij kwam naar België om zowaar beiaard te bestuderen aan de Jef Denynschool in Mechelen waar hij in 1995 zijn diploma behaalde.

Abid Al Bahri kwam op jeugdige leeftijd met zijn ouders naar Brussel waar hij zich vormde aan de Académie Royale des Beaux-Arts. Als ‘ud-speler werd hij bekend via de groep Weshm waarmee hij talrijke projecten tot stand bracht.

Philippe Malfeyt is één van de meest getalenteerde Belgische luitspelers. Hij vervolmaakte zich bij o.m. Hopkinson Smith en Konrad Junghänel en behaalde als luitspeler het ‘Performance’ diploma aan het Londense Royal College of Music. Hij doceert nu aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en aan het Lemmensinstituut te Leuven. Als uitvoerende musicus vinden we hem terug als continuospeler in barokopera’s of muziekensembles oude muziek (Il Fondamento, Ricercar Consort, Corbetta, Les Enemis Confus of het volksere Rans). Hij is ook de stichter en bezieler van Romanesque dat reeds hoge lof toegezwaaid kreeg voor zijn opnamen met muziek van Willaert en Ockeghem.

'Ze dialogeren en dagen uit, improviseren beurtelings een eind weg om vanuit verrassende hoeken weer samen te komen.' (De Standaard)

Luthomania Trio

Luthomania2

 

Hide & Seekfestival 2021

De populaire Bike Tour is dit jaar terug voor een idyllische rit tussen Woluwe, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde. Stap op de fiets, volg onze fietsgidsen en geniet van drie concerten op drie verborgen en verrassende plaatsen.

We starten bij de Fraternités du Bon Pasteur in Woluwe gelegen in een uitgestrekt gebied van rust en groen aan de rand van Brussel. Dit sereen domein vormt het ideale decor voor het duo Guy Verlinde & Oliver Vander Bauwede. Maak je op voor dromerige fingerpicking, akoestische slide gitaar, een harmonica en verhalende luisterliedjes die naar de keel grijpen.

De tweede stop is aan het pittoreske molenaarshuis van het Rood Klooster in Oudergem. Op deze historische plek gaat Congolees Tister Ikomo(balafon, ngome, likembe, zang en dans) de dialoog aan met Mamadou Dramé, een koraspeler uit Senegal. Samen gaan ze op zoek naar de raakvlakken tussen hun traditionele muziek, wat een zeer frisse sound oplevert. Het publiek wordt daarenboven ook nog getrakteerd op een portie traditionele en hedendaagse dans.

We eindigen aan de Logis-floréal studio in Watermaal-Bosvoorde. Het pittoreske sprookjesdecor dat in de films van Jaco Van Dormael wordt gebruikt (Toto le héro, Mr. Nobody) en de Logis-floréal studio, een theaterzaal met ongeveer 300 zitplaatsen dat deel uitmaakt van een modernistisch complex aan de 3 lindenstraat, gebouwd tussen 1930 en 1933, vormt optimistische omgeving waar de 3 fantastische muzikanten van Luthomania hun muziektradities en dito instrumenten tot een wonderbaarlijk geheel laten samenvloeien. Het trio lonkt met de pipa (Hua Xia) naar het Verre Oosten, brengt je in 1000 en 1 staten-van-vervoering met de Arabische ud (Abid El Bahri) en leidt ons allen in bekoring met de West-Europese luit (Philippe Malfeyt). Dit concert gaat door in samenwerking met Darna vzw, Vlaams-Marokkaans culturenhuis.

Praktische informatie :

  • Duur van de activiteit: 4u
  • De concerten vinden gedeeltelijk plaats in openlucht. Je kan dus voor je vertrekt nog best even de weersomstandigheden bekijken en je kledij hieraan aanpassen.
  • De geplande route neemt je mee op een 12 km lange rit. We maken geen lus, dus de route eindigt met het laatste concert in de Logis-floréal studio aan de Drie Lindenstraat 139 in Watermaal-Bosvoorde, relatief ver van het vertrekpunt.
  • De Bike tour start 3 keer: om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Zorg ervoor dat je op hetzelfde moment een ticket koopt als de leden van je “bubbel”.
  • Muziekpublique stelt geen fietsen ter beschikking voor de activiteit