Agenda

System_D@Darna

Vidéo en vitrine
System_D
Darna déroule le tapis rouge pour System_D on tour, un spin-off du Filmfestival System_D, le festival des jeunes talents de Bruxelles. Ce mois de juin, nous vous proposons une sélection de visions sur Bruxelles réalisées par des cinéastes autodidactes. System-D met en lumière de nouveaux langages visuels dévoilant la poésie brute et non censurée de la mégalopole, en se plaçant sous l'angle de vue de personnes dont les voix sont à peine entendues par les médias classiques et dans le débat public.

YOU WATCH

Mustapha Bandini et Monir Aït Hamou – Colorbar Prod – 2014- BXL – 10’

In een populaire wijk probeert een team van amateurjournalisten een reportage te maken. Tijdens het filmen worden ze aangevallen door een groep jongeren die hun camera stelen. Een gestolen blik - een veranderend gezichtspunt - en ik die dit alles observeer.

BXLM

Change asbl - BXL - 2021

Een jaar na de grote BLM-demonstratie op 7 juni 2020 voor het gerechtsgebouw, waar meer dan 15.000 mensen samenkwamen om te schreeuwen tegen negerfobie, blikken actrices en acteurs in het veld, politici, journalisten, activisten en burgers van de samenleving terug op het afgelopen jaar. Hun gevoelens, getuigenissen en perspectieven worden verzameld om de strijd tegen alle vormen van racisme en discriminatie die nog te veel aanwezig zijn in onze samenleving voort te zetten. Tussen de parlementaire commissie die werd opgericht na deze grote demonstratie, de repatriëring van de overblijfselen van Lumumba en het nog steeds in het oog springende nieuws van de afgelopen tijd, probeert deze documentaire toekomstige oplossingen te beoordelen en voorop te stellen.