Calendar

HARELBEKE

Een Marokkaanse muziekavond
MTBW

Darna on tour

Darna vzw organiseert met Sbouya vzw een Marokkaanse concertavond met topsterren van Marokkaanse bodem. We nodigen u uit op 20 mei 2023 om 20:00 in CC Het Spoor in Harelbeke. Een gezinsvriendelijke muzikale avond met eten en drinken.

Op 20 mei 2023 organiseert Darna vzw in co-productie met Sbouya vzw een Marokkaanse concertavond met topsterren van Marokkaanse bodem. We nodigen u uit om 20:00 in CC Het Spoor in Harelbeke voor deze gezinsvriendelijke muzikale avond met eten en drinken.

Marokko is een land met een rijke muzikale traditie die net zo divers is als de bevolking zelf. Muziekstijlen variëren er per regio en zijn sterk beïnvloed door de etnische groepen die er wonen. Marokko is altijd al een ontmoetingspunt geweest van verschillende volkeren en culturen, wat leidde tot een versmelting van uiteenlopende en unieke muziekstijlen. Tot op vandaag heeft de Marokkaanse muziek een diepe invloed op vele internationale muzikanten, genres en stijlen.

Voor deze avond focussen we op de populaire muziekgenres: hasani, berbers (tashalhit) en rai. Met internationaal vermaarde artiesten als Fatima Tihihit en Saida Charaf is de toon van deze avond alvast helemaal gezet. De muziekband van Jamal Ait Omaregy, de performance van acteur en muzikant Mohamed Adly, ondersteund door Orkest Mounir, en het stand-up comedy duo Lamsaya Marrakech maken het geheel helemaal af. Met een exclusieve meet and greet met de artiesten aan een extra voordelige prijs - inclusief eten en drinken. Welkom!

INFO & TICKETS

Banner

Over de artiesten

Fatima Tihihit

Raissa Fatima Tihihit (aka Fatima Banou, in het Berbers: ⴼⴰⵟⵉⵎⴰ ⴱⴰⵏⵓ – geboren in Tamanar in 1969), ook wel bekend als Raissa Tihihit Mzzin (Little Tihihit), is een Marokkaanse zangeres in het Tachelhit-dialect.

Ze begon haar muzikale carrière in 1983 onder de naam Raissa Fatima Tihihit, toen ze deel uitmaakte van de groep van de Raiss (meester) Lhaj Mohamed Albensir. In 1986 richtte ze haar eigen groep op en werkte ze samen met beroemde meesters als Lhaj Omar Wahrouch en Ait Bounsir. Fatima Tihihit gaf verschillende concerten, zowel in Marokko als internationaal, waar ze optrad als onderdeel van verschillende tours (waaronder Frankrijk, Indonesië, de VS, de VAE, Saoedi-Arabië).

Fatima Tihihit is ook actrice en deed mee aan verschillende series en films op de Marokkaanse televisie.

Fatima Tihihit

 

Saida Charaf

Saida Charaf (geboren op 2 november 1979 in Laayoune) is een Marokkaanse Sahrawi-zangeres. Ze wordt beschouwd als een van de meest prominente zangeressen in de Sahrawi-muziek. Ze studeerde ze Arabische literatuur en Menswetenschappen in Agadir en Rabat maar koos al snel voor haar liefde voor muziek. Ze verliet de journalistiek en begon haar muzikale carrière voordat ze naar Jordanië, Egypte en Libanon reisde om er op internationale festivals en concerten op te treden. Na haar terugkeer in Marokko stond ze op het podium met vooraanstaande internationale artiesten als Jean Michel Jarre en Wael Jassar. In 2013 werd ze samen met verschillende artiesten en atleten onderscheiden door de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Saida Charaf

 

Mohamed Adly

Mohamed Adly, in het Arabisch: محمد عدلي, (geboren op 16 februari 1984, Casablanca) is een Marokkaanse zanger, songwriter en performer. Zijn passie en interesse in zingen begon al op jonge leeftijd. Hij werd geïnspireerd door de liedjes van Fairouz, Mohamed Abdel Wahab en Wadih Al-Safi.

Op 18-jarige leeftijd studeerde Mohamed Adly zang aan het Nationaal Conservatorium en vormde tegelijkertijd een FUSION-orkest dat deelnam aan tal van festivals in het hele land: Aswat wa Alwan, Fête de la Musique, Festival des Caravanes. Op 22-jarige leeftijd trad hij toe tot de grootste Marokkaanse groep Arabische muziek als emeritus zanger en zong hij achter de grootste artiesten van Marokko en de Arabische wereld (ABDELWAHAB DOUKKALI, Mahmoud Al-Idrissi, وديع الصافي - Wadih Francis Al Safi, Asala Nasri, Kazem El Saher,…). In 2012 nam hij deel aan de eerste Arabische versie van The Voice, uitgezonden op MBC. Als onderdeel van het team van Sherine Abdel-Wahab wist hij de halve finale van de competitie te bereiken. Dankzij zijn unieke stemtimbre en een waaier aan pop, electropop, romantische, en vervolgens Rai-liedjes waarin hij kracht en gevoel combineert, wist Mohamed Adly een grote schare fans op te bouwen in Marokko en Algerije. Hij scoorde met het nummer Rouho Leha, in duet met de Algerijnse raï-zanger Cheb abbes. Zijn populariteit blijf groeien dankzij zijn opmerkelijke optredens op televisie en zijn deelname aan zeer beroemde evenementen en festivals zoals het Mawazine Festival, het Festival van spirituele muziek van Fez, het International Festival of Rai Art, Etisalat Festivals of Morocco... en concerten binnen en buiten Marokko.

Op 11 december 2017 werd Mohamed Adly gekroond tijdens de Morocco Music Awards-competitie en won hij de prijs voor het beste nummer in de categorie Popular Music / Raï voor zijn nummer Ndeclaré Nbghik, voor Zina Daoudia en Five Star.

Mohamed Adly

 

Met de steun van De Vlaamse Overheid en de Marokkaanse Overheid

Vlaamse Overheid                                Marokkaanse Overheid

 

 

Bekijk hier de aftermovie van DARNA ON TOUR - HARELBEKE