Calendar

Kabareh Cheikhats

Corsco Schouwbrug
Gman
Muziek

Muziek

Erfgoed

Erfgoed

Darna en Corso nodigen jullie graag uit voor deze unieke Chaabi Habibi- avond. Laat je verleiden door de kleurrijke wereld van Kabareh Cheikhats!

KABAREH CHEIKHATS (CASABLANCA, MAROKKO)

Kabareh Cheikhats zijn een groep mannen die een repertoire van het populaire Marrokaanse folk erfgoed interpreteren dat zich spreidt over een periode van meerdere eeuwen heen. Ze brengen hommage aan de Cheikhats; de vrije maar gemarginaliseerde vrouwen die het onrecht aanklagen en een heel intense sfeer creëren met hun stemmen en dans waarmee ze het hele publiek raken. Oorspronkelijk waren de Cheikhats machtsvrouwen, gerespecteerd in hun stammen (Kharboucha, Cheikha Nmiria...), dichteressen van de weerstand en verloren liefdes, onverslaanbare krijgers. Cheikhat-vrouwen worden al lang gestigmatiseerd in hun samenleving. Daarom wil Kabaret Cheikhats hulde brengen aan alle grote cheikhats van weleer, die hebben bijgedragen aan het redden van de orale traditie van Marokkaanse populaire liedjes.

De interpretatie van de mannen die bij Kabareh Cheikhats performen gaat verder dan enkel het muzikale repertoire. Ze doen hommage aan een cultuur die vaak wordt verwaarloosd door een deel vaan de Marokkaanse jeugd en ze doorbreken tegelijk taboes die de dag van vandaag nog sterk aanwezig zijn. Gekleed in traditionele kaftans, opgemaakt, met pruiken en tatoeages op hun gezicht geschilderd, zingen de jonge cabaretiers de "Aita". Deze lange gedichten werden gezongen door de Cheikhats, met hun krachtige stemmen waar ze bergen mee konden verzetten. 

Het is een spektakel waarin de lichamen van de mannen zich bevrijden van de vooropgelegde patronen; een ruimte waarin de acteurs en muzikanten de vrouw in zichzelf ontdekken en zonder angst met veel trots tonen om verborgen identiteiten bloot te leggen. Als inspiratieveld kozen ze de muziek die gespeeld wordt door de vrouwen die de patriarchale maatschappij willen opschudden. Kabareh Cheikhats ligt met dit project helemaal in dezelfde lijn.

Het Kabareh Cheikhats project was initieel een idee voor een theaterstuk maar werd uiteindelijk een muzikaal optreden. In mei 2016 startte het collectief met twee optredens per maand in de kelder van ‘Le Vertigo’, een bar in het centrum van Casablanca. Een jaar later deden ze al 40 concerten op zowel privé als publieke evenementen. Het collectief begon op treden in steden rond Marokko en ging ook de internationale toer op met optredens in Europa en de Verenigde Staten. Nu verwelkomen wij ze in ons Molière theater.

Kabareh Cheikhats is een heel overtuigend eerbetoon met een heel sterke boodschap. Het is een show die je zeker niet wil missen!

PRAKTISCH

  • DATUM: 10/11/2022 OM 20:00
  • LOCATIE: CORSCO SCHOUWBURG
    Driekoningenstraat 126
    2600 Berchem