Calendar

Vues du Maroc juif

Een boek door Nadia Sabri
VuesduMarocJuif

Book Club

Darna heet u welkom op de boekpresentatie van 'Vues du Maroc juif: formes, lieux, récits' ('Zichten op Joods Marokko: vormen, plaatsen, verhalen'), in aanwezigheid van Nadia Sabri, Marcel Benabou & Ulrike Weiss. Met als moderator Sabine Ringelheim. Muzikaal intermezzo door Sura.
Darna Fest VDMJ

"VUES DU MAROC JUIF: FORMES, LIEUX, RECITS"

Editie Le Fennec, Casablanca - 2020
BOEKPRESENTATIE IN AANWEZIGHEID VAN NADIA SABRI, ULRICHE WEISS & MARCEL BENABOU. MET MODERATOR SABINE RINGELHEIM

In het kader van Darna Fest nodigen Darna vzw en Jewish Museum of Belgium u uit voor de boekpresentatie "Vues Du Maroc Juif: Formes, Leiux, Récits" met auteur Nadia Sabri, en in aanwezigheid van Marcel Benabou & Ulriche Weiss

 

"VUES DU MAROC JUIF: FORMES LIEUX, RECITS" is een Kunstboek, literair en kritisch werk met meerdere stemmen. Dit multidisciplinair, collectief werk focust op de herinnering aan het Marokkaanse jodendom. Het onderzoekt het object, de taal en de symboliek die voortvloeit uit het joodse erfgoed van Marokko, met als katalysator van geheugenreactivering de getuigenissen en het archief van kunstenaars, auteurs en muzikanten.

Het boek weerspiegelt de ervaring van het onderzoeks- en productieplatform Exils, een vruchtbaar paradigma dat in 2015 werd opgericht door Nadia Sabri. Onder de producties van het platform bevinden zich verschillende tentoonstellingen, symposia en conferenties, en in 2020 het boek "VUES DU MAROC JUIF: FORMES LIEUX, RECITS"

 

Praktisch

Reserveer uw ticket

 

Over de auteur en sprekers

 

Nadia Sabri

Nadia Sabri is auteur van het boek, onafhankelijk curator, academicus en voorzitter van de sectie AICA-Marokko. In 2015 richtte ze Exils, fertile paradigm op, een multidisciplinaire platform voor onderzoek en productie over ballingschap en geheugen als een voortschrijdend, creatief paradigma. Nadia Sabri woont in Rabat waar ze doceert aan de Mohammed V Universiteit. Ze is curator en onderzoeker in verschillende landen.

NadiaSabri

 

Marcel Benabou

Marcel Benabou is historicus en schrijver. Hij werd geboren in Meknes (Marokko), maar woont in Parijs waar hij emeritus hoogleraar Romeinse geschiedenis aan de Universiteit van Paris-Diderot en secretaris van de literaire groep OULIPO (Ouvroir de Littérature Potentielle) is.

MarcelBenabou

 

Ulrike Weiss

Ulrike Weiss is een multidisciplinaire kunstenaar die fotografische apparaten en installaties afwisselt. Ze woont en werkt in Freiburg en Breisgau. Weiss was kunstenaar en gasthoogleraar aan de kunstuniversiteit van Isfahan, Iran (2015) en gasthoogleraar aan de ABAI Universiteit van Almaty, Kazachstan (2018 en 2019). Haar huidige tentoonstelling Transmergence #4: art e-s-t profession, is momenteel te bezichtigen in Séléstat, Frankrijk.
 

Ulrike Weiss

 
Sabine Ringelheim - moderator

Historica en journaliste Sabine Ringelheim is verantwoordelijk voor een dagelijks cultureel programma op Bx1. Ze was ook co-regisseur van verschillende radiocreaties en de speelfilm, "En Marche, histoire de l'homme machine".

Sabien Ringelheim

 
Sura - zang & gitaar

Als dichter en verhalenverteller neemt Sura de tijd om mee te slepen naar een universum vol tederheid, melancholie en vreugde. Haar muziek is tegelijk rauw en zoet. Met een lach en een traan, brengt ze haar tedere en intieme melodieën en teksten vanuit het diepste van haarzelf. Vanuit haar Joods-Marokkaans roots eigent Sura zich de melisma's en voluten, eigen aan dit muzikale erfgoed, toe en verweeft ze deze in haar eigen, muzikale universum.

Sura Sol

 

 

Exils - brochure over 'Vues du Maroc Juif: formes, lieux, récits'

EXILS_P1
EXILS_P2

Deze boekvoorstelling is een onderdeel van Darna Fest 2022 en wordt gerealiseerd in samenwerking met Jewish Museum of Belgium en het Centrum voor Joods-Marokkaanse Cultuur/ Centre de Culture Judéo -Marocain