Calendar

System_D@Darna

Video in de Vitrine
System_D
Darna rolt de rode loper uit voor System_D on tour, een spin-off van het Filmfestival System_D, het festival van jong opkomend talent in Brussel. Deze juni brengen we een selectie van visies op Brussel van autodidactische filmmakers. System-D werpt een licht op nieuwe beeldtalen die de rauwe, ongecensureerde poëzie van de megalopolis verbeelden, vanuit het perspectief van mensen wier stem nauwelijks wordt gehoord door de reguliere media en het publieke debat.

YOU WATCH

Mustapha Bandini et Monir Aït Hamou – Colorbar Prod – 2014- BXL – 10’

In een populaire wijk probeert een team van amateurjournalisten een reportage te maken. Tijdens het filmen worden ze aangevallen door een groep jongeren die hun camera stelen. Een gestolen blik - een veranderend gezichtspunt - en ik die dit alles observeer.

BXLM

Change asbl - BXL - 2021

Een jaar na de grote BLM-demonstratie op 7 juni 2020 voor het gerechtsgebouw, waar meer dan 15.000 mensen samenkwamen om te schreeuwen tegen negerfobie, blikken actrices en acteurs in het veld, politici, journalisten, activisten en burgers van de samenleving terug op het afgelopen jaar. Hun gevoelens, getuigenissen en perspectieven worden verzameld om de strijd tegen alle vormen van racisme en discriminatie die nog te veel aanwezig zijn in onze samenleving voort te zetten. Tussen de parlementaire commissie die werd opgericht na deze grote demonstratie, de repatriëring van de overblijfselen van Lumumba en het nog steeds in het oog springende nieuws van de afgelopen tijd, probeert deze documentaire toekomstige oplossingen te beoordelen en voorop te stellen.