Blog

Foire du Livre 2020 - Maart in het teken van de boekenbeurs

5-8 maart Tour&Taxis
Foire du livre de Bruxelles

Book Club

De Brusselse Boekenbeurs gaat dadelijk weer van start. Van 5 tot en met 8 maart valt in Tour & Taxis veel te beleven voor wie de boekenbeurs alleen, met het gezin of met vrienden bezoekt. Een toertje van een uur maken of een hele dag rondstruinen? Dit is dé kans om nieuws en ontwikkelingen in het boekenvak te volgen, van papier tot digitaal.

Dit jaar is Marokko het gastland van de boekenbeurs. Dat betekent dus dat schrijvers, dichters, met Marokkaanse roots extra in de kijker worden gezet. Ook gaat deze editie van de boekenbeurs de Vlaams Tour op: met Flirt Flamand staan heel wat Vlaamse auteurs te pronken met hun nieuwste werk.

Als Vlaams-Marokkaans culturenhuis werkt Darna heel graag mee aan deze editie, waar beide culturen ons uiteraard (even) nauw aan het hart liggen!

 

Programma Darna – Foire du Livre 2020

Darna Book – Souad Jamaï

Souad Jamaï werkt momenteel als cardiologe in Rabat. Ze is de dochter van een diplomaat en verliet Marokko al op zesjarige leeftijd om in verschillende landen in Europa en Afrika te wonen. Na geneeskunde te hebben gestudeerd in België en Frankrijk, keerde ze terug naar haar geboortestad om haar praktijk te openen. Ze werkt in verschillende verenigingen binnen de culturele en medische wereld. Als kind van vele culturen, is ze wereldburger in hart en nieren.

"Un toubib dans la ville" is haar eerste roman, gepubliceerd door Afrique Orient in 2017. Het is met veel lof onthaald en reeds drie keer opnieuw gepubliceerd. 

In 2018 speelde ze een stuk uit haar roman. Een primeur in Marokko, omdat alle acteurs in deze show artsen zijn en de winst geschonken wordt aan een vereniging die kinderen met aangeboren hartaandoeningen onderzoekt.

"Des ailes de papier", gepubliceerd in november 2019 door Virgule Editions, is haar tweede roman.

  • Woensdag 4 maart, 18.00 uur - Darna - gratis

 

Darna Invites – Poëzieavond

Het Brussels Dichterscollectief ontvangt Marokkaanse dichters i.h.k.v. de Brusselse Boekenbeurs

Het is bijna zover, de jaarlijkse editie van de Brusselse Boekenbeurs kondigt zich weer aan. Het gastland van deze editie is Marokko. Daarom nodigt het Brussels dichterscollectief Marokkaanse dichters uit om (meertalige) poëzie voor te dragen, onder muzikale begeleiding, bij ons – Darna.

Kom zeker langs en geniet van de muziek, de dichters & gedichten, boekpresentatie en nog veel meer, met een drankje in de hand en zalig gezelschap.

Met: Rachid Khaless, Yassin Adnan, Houda Elfechtali, Maya Racha, Fatima Makhfi, Manza, Geert Van Istendael, Serge Meurant, Silvia Vainberg, Ramón Neto, Bart Vonck, Frank de Crits, Adolfo Barberá, Xavier Queipo, Taha Adnan en vele andere.

Geörganiseerd in samenwerking met Le Maroc se livre & de leerstoel Mahmoud Darwich.

  • Donderdag 5 maart – 19h30 – 21h  
  • Darna – Steenstraat 25/27 – 1000 Brussel
  • Gratis toegang

 

Darna Book – Zohra en de gazellen

Zohra, bekend als frontvrouw van het vroegere 2Fabiola, actrice en succesvolle dj, heeft zopas met Zohra en de gazellen ook haar eerste boek uitgebracht. Ze is het kind van een Marokkaanse vader en een Limburgse moeder. In april 2005 besloot ze om samen met journalist Yurek Onzia terug te keren naar haar Noord-Afrikaanse roots om er volksverhalen en sprookjes voor haar boek te verzamelen. Ze spraken daarvoor met lokale sprookjesvertellers op de markten van Marrakech en Essaouira. In Zohra en de gazellen staan eeuwenoude, vooral mondeling overgedragen sprookjes en legendes die voorzien zijn van Zohra’s jeugdherinneringen. In vele verhalen zijn de vrouwen dapperder dan de mannen, niet echt iets wat je verwacht van volksverhalen uit een moslimland. Ze wil met haar boek Marokko promoten in scholen en jeugdbewegingen.

Deze boekenvoorstelling is alvast een superidee voor jongeren tot 12 jaar.
Op woensdag 11 maart kan je met je klas, vereniging of jongerenwerking bij Darna terecht voor deze spannende verhalen, die recht uit 1000-en-1-nacht komen.

Drank en versnapering wordt voorzien.

Volg meer nieuws via