Calendar

Darna Book - Dames de fraises, doigts de fée

Chadia ARAB
Dames de fraises

Book Club

Eind 2000 gingen duizenden Marokkaanse vrouwen aan het werk in de provincie Huelva in Spanje, om aardbeien te plukken. Deze aardbeiendames worden rechtstreeks in Marokko aangeworven door seizoenscontracten en worden gekozen vanwege hun precaire situatie, maar vooral omdat ze kinderen hebben. Deze voorwaarde, opgesteld door Spanje en Marokko, dwingt vrouwen om naar huis terug te keren zodra het werk is voltooid, en staat een zogenaamd "win-win" -systeem toe om illegale immigratie te bestrijden en tegelijkertijd te reageren op de nood aan handenarbeid en het binnenhalen van vreemde valuta in Marokko.
In haar boek analyseert Chadia Arab de werking van deze cirkelmigratie, terwijl het woord wordt gegeven aan de « Dames de fraises » die ze ontmoette in Spanje en Marokko.

Chadia ARAB is een geografe, onderzoeker bij CNRS, UMR ESO-Angers. Haar werk richt zich vooral op internationale migratie en meer in het bijzonder op Marokkanen in Frankrijk, Spanje en Italië, evenals in de Golflanden (Verenigde Arabische Emiraten). Ze is ook geïnteresseerd in gender in migratie, burgerschap, discriminatie en de relatie met het lichaam in Arabische landen. Ze geeft les in sociale geografie en de geografie van migraties aan de Universiteit van Angers.

Haar nieuwste boek heet « Dames de fraises, doigts de fée. La migration saisonnière des Marocaines en Espagne » gepubliceerd in 2018 door En Tous Lettres.

> Zaterdag 8 februari - 17u00  
> Gratis - Darna 

Chadia Arab