Project

Pop art

AL.ARTE vzw
Afbeelding
pop art alarte
Locatie
't Werkhuys & Muntpunt
Organisator
Malika Bouaissa
Wanneer
-
De expositie ‘Pop Art van Noord-Afrika & Midden-Oosten’ zal als primeur in Vlaanderen & Brussel kunstwerken tentoonstellen van creatieve individuen uit de regio en haar diaspora, die geïnspireerd zijn door de Pop Artbeweging.

De expositie ‘Pop Art van Noord-Afrika & Midden-Oosten’ zal als primeur in Vlaanderen & Brussel kunstwerken tentoonstellen van creatieve individuen uit de regio en haar diaspora, die geïnspireerd zijn door de Pop Artbeweging.

Pop art (popular mass culture) is het in beeld brengen van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. De popartkunstenaar vindt inspiratie in de media, strips, advertenties, pin-ups, artikelen uit de supermarkt, en beelden van beroemde personen en beroemdheden uit kranten en tijdschriften.

De MENA-regio barst van de creatieve energie. Getuige daarvan zijn de beeldende kunsten uit de regio. Deze creatieve discipline is er hevig aan het bloeien. Neem de rijke visuele cultuur uit de regio, de sociale en politieke context, de invloed van de globalisering, en je krijgt verbluffende en prikkelende cross-culturele designs.

De rode draad in de expositie is de zoektocht naar een eigen identiteit in een geglobaliseerde en

consumptiegerichte wereld. Het gaat om het kritisch samenspel tussen westerse exportproducten en hoe ze in de regio worden geconsumeerd. Daarbij centraal staat het gebruik van internationale iconen die op hun beurt een nieuwe waarde en betekenis krijgen wanneer ze zich in een andere omgeving manifesteren.

Bij het belichten van de ‘maghrebisering’ van westerse commerciële merken bijvoorbeeld, rijst impliciete kritiek op de veronderstelde ‘Amerikaans-Westerse’ superioriteit. Kunstenaars maken evenwel ook gebruik van openbare en gemeenschappelijke symbolen, beelden en narratieven die specifieker zijn voor de regio, en staan stil bij de krachtige rol die zij spelen in de collectieve Maghrebijnse psyche.

Wie in stereotypes over ‘Arabische’ pop art denkt komt bedrogen uit. Een nieuwe generatie ontwerpers overstijgt de clichés over/uit de regio. Sterker nog, de creatieve uitspattingen van de designers zijn vaak cutting edge en baanbrekend. Visuele cultuur, tradities, en de invloed van de globalisatie heeft namelijk genoeg inspiratie te bieden.

Geen sprake van een clash of civilizations hier, maar een hybride vorm van kunsten.

 

Expositie & workshops in Borgerhout (14 tot 28 maart) en Brussel (30 april tot 18 mei) !

Kunstwerken van creatieve individuen uit Midden-Oosten, Noord-Afrika & diaspora! Deze jonge kunstenaars laten zich inspireren door de popartbeweging. De focus ligt op kunstenaars die door middel van beeldende kunst hun eigen tradities, omgeving en identiteit uitbeelden.

Zij halen inspiratie en thema’s uit populaire beeldverhalen zoals tijdschriften, stripverhalen, sociale media en popmuziek.

Wie in stereotypen denkt over ‘Arabische’ Popart komt bedrogen uit. Een nieuwe generatie kunstenaars overstijgt de clichés over de MENA regio.

De expo is helemaal gratis!
Gratis workshops collagekunst & fez-hoedjes (6-12j) in Borgerhout
Inschrijven via workshops@alarteprojects.com


 

Beoordeling van de jury

De expo Pop arte is heel orgineel. Het is een nieuw, hip, een verfrissend concept. Het idee van workshop is interassant, het is laagdrempelig.