Project

Yodel Portrait YOUYOU

Myriam van Imschoot/Pianofabriek
Afbeelding
Myriam Van Imschoot
Locatie
Projections de films et installations à : Anvers, Bruxelles, Ostende, Courtrai et Grenoble
Organisator
Myriam Van Imschoot-Pianofabriek
Wanneer
-
Film

Film

Zang

Zang

Muziek

Muziek

Participatief kunstproject met Vlaamse en Marokkaanse vrouwen in Brussel rond de vocale youyou -traditie uit de Maghreb.
Portrettenreeks Yodel Portrait YouYou

De youyou is een vocale praktijk, vooral beoefend door vrouwen in sommige delen van Afrika en het Midden-Oosten.  Aan de hand van authentieke verhalen bewijst deze artistieke film dat cultuur, rituelen en gebruiken met een eigen herkomst ook gemeenschappelijk beleefd kunnen worden, voorbij de grenzen van afgebakende gemeenschappen en locaties, en met behoud van eigenheid en respect voor traditie.

Yodel Portrait YOUYOU is een portrettenreeks van vocalisten die Myriam Van Imschoot filmde. In Yodel Portrait YOUYOU staat de Arabische yodel centraal. Zo wordt de youyou (in het Frans) of de zaghareet (in het Arabisch) wel eens genoemd, een schrille trilklank waarmee vrouwen hun vreugde en andere intense emoties uitdrukken in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Sub-Saharaans Afrika en het Baskenland. Via getuigenissen van Belgisch-Marokkaanse kompanen wordt een intiem relaas gegeven van een kreet in tijden van migratie.

Myriam Van Imschoot bezieler YOUYOU groep

Myriam Van Imschoot is een Brusselse performance kunstenares die sinds 2013 ook films maakt. Ze is gefascineerd door de stem, samenklank en verschillende vocale technieken om te communiceren op lange afstand. Ze richtte YOUYOU-groepen op in Brussel, Grenoble en Oostende. Samen met deze groepen maakt ze vocale performances in theaters en parken, op pleinen en stranden, etc. Steeds stelt ze de vraag naar de culturele grens tussen het hoorbare en het onhoorbare.

Geluidsfragment youyou door de Brussels YOUYOU- groep 
Beoordeling van de jury

Zeer goed en duidelijk uitgewerkt projectvoorstel. Het is heel positief dat niet de kunstenaar maar wel het thema centraal staat binnen dit project en dat een heel diverse groep vrouwen wordt bereikt én betrokken.