Agenda

Darna Invites : Gnawa-muziek in Brussel

Muzikale lezing
Gnawa

Invites

Gratis – zonder reservering - donderdag 27.02 - 18u-20u

Met bijna 40 muzikanten is de Brusselse Gnawa-gemeenschap de grootste buiten Marokko. Na 20 jaar van gnawa in Brussel brengt het JOLA-project m’allemin (meesters) en koyo (muzikanten-dansers), afkomstig uit Brussel, Tanger, Fez, Casablanca, Marrakech en Salé, voor het eerst samen in een album dat de Brusselse gnawa-wereld weerspiegelt. Het album Jola – Hidden Gnawa Music in Brussel (Muziekpublique 12) is één van de resultaten van het doctoraatswerk van de musicoloog Hélène Sechehaye aan de Université Libre de Bruxelles en de Université Jean Monnet.

Om deze cd voor te stellen, organiseren Darna en Muziekpublique een muzikale lezing. Hélène Sechehaye gaat dieper in op de Brusselse Gnawa en hun muziek en licht de verbanden en de verschillen met de Gnawa-gemeenschappen in Marokko en andere landen toe. Ze schetst een portret van de Gnawa en behandelt enkele specifiek thema’s zoals het Lila-ritueel, de concerten, repetities en huwelijksrepertoires.

Na hun migratie uit Marokko hebben de Gnawa zich moeten aanpassen, om zich te integreren in de verschillende gemeenschappen waarin ze leven: de Marokkaanse gemeenschappen in het buitenland, Belgische samenleving en het professioneel circuit van de wereldmuziek.

Hoe geven de Gnawa betekenis aan hun muzikale praktijk in België? Wat kunnen we leren van hun acrobatische dansen en betoverende melodieën? Hoe legitimeren ze hun praktijken en hoe verhouden ze zich tot het erfgoed van de sub-Saharaanse slaven die in de afgelopen eeuwen in Marokko zijn aangekomen?

Deze en andere vragen worden beantwoord in een gesprek met het publiek na een korte inleidende lezing. Een muzikaal moment zal worden gepresenteerd door Driss Benjaafar, een van de Gnawa-muzikanten uit Brussel.

 

Het album Jola – Hidden Gnawa Music in Brussels is een project dat gesteund wordt door Darna in het kader van Darna Express, Muziekpublique, de Federatie Wallonië-Brussel, het Centre Interdisciplinaire d’Etudes et de Recherches sur l’Expression Contemporaine, Gnaoua Culture en de Société Française d’Ethnomusicologie.