Calendar

Masterclasses

met Abdelmalek Otmani en Burak Savas
master classes flyer
Arabisch-Andalusische en Ottomaanse muzikale ontmoeting

Cellist en violist Abdelmalek Otmani geeft al jarenlang les aan het Jamaii Conservatorium in Fez (Marokko). Hij is daarnaast ook artistiek directeur van het orkest en het koor van datzelfde conservatorium. Als vaste muzikant bij het meest prestigieuze orkest van Marokko (het Hadj Abdelkrim Raïs Orkest van Fez onder leiding van Mohamed Briouel), is hij een van de meest vooraanstaande leraren van zijn land. Hij weet als geen ander werklust en enthousiasme te verenigen en deelt zijn kennis graag in een sfeer waarin leren een spel wordt. 

Abdelmalek Otmani

Burak Savas

Net als Abdelmalek Otmani kreeg Burak Savas de liefde voor muziek van thuis uit mee. Niet toevallig, want hun ouders waren muzikanten. Burak Savas zette zijn opleiding aan de universiteit van Izmir in Turkije voort, waar hij naast muziektheorie ook zang, de tambûr (een soort luit met lange hals) en de viool onder de knie kreeg. Zijn ontmoeting met Kudsi Erguner in Venetië veranderde het verloop van zijn carrière, want hij voegde zich bij zijn ensemble. Hij trad ook toe tot de prestigieuze Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam waar hij een master behaalde en benoemd werd tot hoogleraar viool en zang.

Masterclasses met Abdelmalek Othmani en Burak Savas

In november verwelkomt BOZAR in zijn prestigieuze zaal Henri Le Boeuf een nieuwe muzikale creatie die het resultaat is van de ontmoeting tussen de twee Arabisch-Andalusische en Ottomaanse muziekensembles van Mohamed Briouel en Kudsi Erguner.

 

Ter gelegenheid van dit evenement worden twee Masterclasses georganiseerd volgens dezelfde filosofie: twee groepen samenbrengen die deze muzikale tradities uitoefenen.

De eerste groep, die hoofdzakelijk uit ervaren musici bestaat, zal worden geïntroduceerd in de subtiliteiten van de Arabisch-Andalusische muziek - van de muzikale inleiding tot de verschillende ritmes en partijen die samen de suites van een nûba vormen (een muziekvorm die eigen is aan de Arabisch-Andalusische muziek uit de Maghreb) -, en in de Ottomaanse muziek en de wereld van de maqams (modi), saz samaisi en pesrev (instrumentale vormen die typisch zijn voor de Ottomaanse muziek). 

De tweede groep zal bestaan uit koorzangers die zullen worden geïntroduceerd in de vocale praktijken van zowel de Arabisch-Andalusische als de Ottomaanse tradities. De melodieën die op oude gedichten gecomponeerd zijn, getuigen van een flinke dosis savoir-vivre en dichtkunst.

In de ochtend, terwijl de muzikanten aan de slag gaan met Burak Savas, zullen de koorzangers de Arabisch-Andalusische zang oefenen met Abdelmalek. In de namiddag wisselen de groepen. De musici zullen worden ondergedompeld in de wereld van de nûbas en de koorzangers in die van de Ottomaanse gezangen. De liederen worden fonetisch getranscribeerd, zodat iedereen de masterclass kan volgen. Zodra iedereen de verschillende muziekvormen onder de knie heeft, zullen de twee groepen zich samenvoegen om een unieke show te geven!

 

INSCHRIJVEN

Masterclasses AbdelmalekOthmani

Masterclasses BurakSavas

 

Praktisch

Masterclasses met Abdelmalek Otmani en Burak Savas
12 tot en met 14 november
van 9:00 - 12:00 en van 14:00 - 17:00
Seyir Music Venue - Baljuwstraat, 1050 Brussel
Op 14 november in de late namiddag is er een optreden voorzien.
Er zal een bijdrage in de kosten worden gevraagd.

 

 

Masterclasses georganiseerd door Takasim & Seyir Music

Met de steun van DARNA vzw en in samenwerking met BOZAR