Calendar

System_ D on Tour

8 maart tot en met 11 maart
System_D Grandmother

Cine

System_D on tour is een spin-off van het Filmfestival System_D, het festival voor jong opkomend talent uit Brussel. In maart, mei en september nodigt Darna nodigt u uit voor een selectie van autodidactische filmmakers die in hun werk een eigen visie op Brussel weergeven.

System_D zet een nieuwe visuele taal in de kijker die de harde en ongecensureerde poëzie van de grootstad in beeld brengt vanuit het oogpunt van personen wiens stem bijna nooit doordringt tot de mainstream media en het publieke debat. 

We nodigen u op 8 maart, niet toevallig Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw, een eerste maal uit om enkele kortfilms van jonge regisseurs te ontdekken. De films zijn beschikbaar van maandag 8 maart tot en met donderdag 11 maart via de link op onze website. We sluiten deze Cine Darna af met een online discussie onder leiding van Sakina Ghani in aanwezigheid van de regisseurs, op donderdag 11 maart van 17.30 uur tot 18.30 uur.

Oukht al Marhoum

Maja Ajmia Yde Zellama (2019 - 2020)

Aya, 10 jaar oud, heeft plotseling de liefde van haar leven verloren: haar oudere broer. Ze probeert te overleven door vast te houden aan wat ze kan - de vriendengroep van haar broer met wie ze de pijn van verdriet deelt en die haar herinnert aan degene die ze verloor. “Okht Elmarhoum” is een besloten sessie die plaatsvindt in de kamer van de overledene, de dag na zijn overlijden, waar verdriet, solidariteit en tederheid worden gedeeld tussen 7 jonge mannen en een klein meisje.

Maja Ajmia Yde Zellama is een jonge regisseur uit Brussel. Pas afgestudeerd aan de LUCA School of Arts (Schaarbeek) in Audiovisuele Kunsten, begint ze al aan een veelzijdige carrière als regisseur (korte films), kunstenaar (video-installatie), DJ en eventmanager voor het Bledarte-collectief dat ze oprichtte.

Jour J

Maja Ajmia Yde Zellama (2019)

Een pasgetrouwde man bereidt zich samen met zijn vrienden voor op de belangrijkste dag van zijn leven. Een festijn van liefde en vriendschap in een multiculturele hoofdstad.

My Grandmother is not a feminist

Fatima-Zohra Aït El Maati (2019) 

"Mijn Grootmoeder is geen feministe" is een intieme en treffende korte docu, die de reis beschrijft van een Noord-Afrikaanse grootmoeder die in de jaren zestig naar België emigreerde. Met deze kortfilm wil Fatima-Zohra Ait El Maâti duidelijk maken dat de strijd voor gelijkheid niet exclusief is aan het feminisme, door het verhaal te vertellen van een vrouw die te weinig wordt gehoord en te vaak wordt uitgesloten uit het discours van de beweging.

Omdat het verhaal in het Amazigh wordt verteld, voegt ze een extra dimensie toe. Zo richt haar grootmoeder haar boodschap tot mensen die te weinig aanwezig zijn in onze artistieke instellingen, die noch de talen, noch de codes delen.

De wens om de representatie van moslimvrouwen in de Europese en hedendaagse visie op vrouwenemancipatie in vraag te stellen, vormt de rode draad in het werk van de regisseuse.

Je me suis abonnée à toi

Femi Kidjo (2020)

Deze documentaire is een portret van 2 Brusselse jongeren die ik met streetcasting en via via heb leren kennen. Ze vertellen over hun prille liefdesverhalen en hun leven.