المدوّنة

Open brief aan mijn Vlaamse dochter

Darna Guestblog
Miniatuurvoorbeeld
Ode aan de vrouw : guestblog Fouad Gandoul

Lieve Assia,

Ik las in je WhatsApp-bericht dat je voor school een opdracht moet maken over jouw stamboom. Je weet niet hoe eraan te beginnen, derhalve dacht ik eraan je enkele eenvoudige tips mee te geven. Tips en weetjes die je exact zullen vertellen waar je vandaan komt. Wie je bent, bepaal je immers zelf wanneer je veel ouder bent.

Je bent de kleindochter van fiere Berbers uit het Zuidoosten van Marokko, waar sinds millennia de Ait Atta stam heer en meester is over mythische vlakten, de vruchtbare Draa Vallei en de Hoge Atlas. De streek heeft veel weg van de sprookjes van duizend-en-één-nacht. Een streek waar de mens één wordt met de natuur. De machtige Draa rivier heerst hier als een koning en doet duizenden dadelbomen en kleine akkers leven.

Je bent de kleindochter van een volk dat talloze kastelen bouwde van leem. Eeuwenoude kastelen die vandaag nog steeds fier de soms barre weersomstandigheden trotseren. Een volk waarvan de moed in het verzet tegen de Franse kolonisator legendarisch is. De enige stam die erin slaagde het moderne Franse leger tegen te houden toen het land door militair technologisch vernuft overrompeld werd.

Je ben de kleindochter van vrouwen waarvan de perfect symmetrische gezichten, stralend van geluk en van tijdloze schoonheid, elke oprechte ziel op zoek naar vrede tot rust brengen. Je bent de kleindochter van volkeren waarvan de vrouwen tattoos aanbrengen op hun aangezicht om hun vruchtbaarheid kenbaar te maken en waar bescheiden doch stoere mannen van oudsher weten hoe een ze een vrouw moeten eren.

Je bent de kleindochter van volkeren die voor hun vermaak en tot genoegen van heel een natie tradities in ere houden zoals de zang- en dansspelen waar dorpsjongens en meisjes elkaar het hof maken. Een volk zonder cultuur is immers een volk dat niet bestaat.

Je bent de kleindochter van een oude Arabische stam die zich in de 12de eeuw in Marrakesh heeft genesteld ten dienste van Sultans en het algemeen belang. Je bent de kleindochter van een Arabische stam waarvan de bloedlijn verwant is aan de stichter van de islam. Je bent de kleindochter van een volk dat in de hoogdagen van de Moorse heerschappij in Andalusië genoot van hangende tuinen, van Moorse muziek en poëzie. Muziek waar esthetiek verbaal en ritmisch in perfecte vervlechting in een euforische ode aan de Hoofse liefde uitmonden.

Je bent de dochter van Vlaamse bronsgroen eikenhout. Daar waar de nachtegaal zingt en over het malse korenveld, het lied van de Leeuwerik klinkt. Waar de hoorn van de herders schalt, langs de boord van de talrijke beekjes. Waar de brede stroom van de Maas, statig zeewaarts vloeit. Waar weelderig sappig veldgewas, kostelijk groeit en bloeit.

Je bent de dochter van een volk dat Conscience, Gezelle en Brel voorbracht. Een volk geboren uit een onvolmaakte natie getekend door talloze strijden en onderworpen aan vreemde mogendheden. Een volk waar familieruzies finaal leidden tot institutionele versplintering en intestinale polarisering. Een volk dat uit de as van de Tweede Wereldoorlog herrees, uit diepe armoede klauterend met de snelheid van het licht een generatie voorbracht dat ongekende welvaart en wetenschap mogelijk maakte. Een volk van noeste arbeiders, opmerkelijke wetenschappers en indrukwekkende artiesten wiens namen in de annalen van de mensheid gegrift staan.

Je bent de dochter van een volk dat tot heden nog steeds de littekens draagt van schaamteloze collaboratie en de pijn van het verzet. Een volk dat jou bestaan een warm hart toedraagt en verwelkomt als de eerste schuchtere zonneschijn van een vroege lente. Maar evengoed ben je de dochter van een volk dat nog steeds met zichzelf worstelt en met de vraag: wie is Assia?

 

fouad gandoul

Fouad Gandoul is fiscaal expert bij ACV Limburg en rechter in sociale zaken. Sinds enkele jaren is hij ook de bezieler van 'Make it happen', een jobbeurs die zich richt op jongeren uit een arbeidersmilieu of met een migratieachtergrond.

تابع المزيد من الأخبار عبر