المدوّنة

Darna op de Gentse Feesten

Een tijdje terug
Miniatuurvoorbeeld
Festival

Festival

Muziek

Muziek

Voor de allereerste keer dit jaar organiseren Darna en Trefpunt samen een oosters getint programma voor de Gentse Feesten, het grootste cultuurfestival in openlucht van heel Europa! De Gentse Feesten staan voor bruisende concerten, straattheater en allerlei gratis animatie.

De klok slaat 19 uur op 25 juli 2019 wanneer het podium van Trefpunt Yousif Al Iraqi verwelkomt. De fans van de Gents-Irakese zanger staan al klaar om te dansen en het bal van onze Oriental Friday te openen!  Zijn danseres met lange haren, Marika Raks, zet de toon. De zon is van de partij en het publiek staat in de startblokken. De cafeetjes vullen zich met groepjes familie en vrienden. Een uurtje later wordt er, naar traditie, op het podium ernaast plaats gemaakt voor accordeonisten die Gentse liederen begeleiden. Aan de voet van de statige Sint-Jacobskerk uit de 11e eeuw leren Iouna en Leander, twee enthousiaste jongeren, het publiek enkele Vlaamse klassiekers aan.

De Gentse Feesten bestaan al 175 jaar! Tijdens de twee wereldoorlogen sloeg het festival enkele jaren over, maar sinds 1969 werden de festiviteiten – beter dan ooit – hernomen.

Vandaag trekt het populaire animatieprogramma artiesten vanuit de hele wereld, tot groot genoegen van ons culturenhuis. Dankzij dit initiatief kan Darna het publiek een 'eigen' programma aanbieden.

Het feest is goed ingezet en het volk stroomt toe op het Walter De Buckplein. Ondertussen is het 20 uur. Mehdi Nassouli en zijn groep, die rechtstreeks uit Marokko komen, maken zich klaar om het podium van Trefpunt te veroveren met fusionmuziek en een eigen mix van gnawa, rock en reggae. De toeschouwers dansen op het ritme van de guembri, de basgitaar, de synthesizer en het slagwerk van deze vrolijke bende. Deze groep is een trouwe genodigde op de podia van Darna. In een volgend artikel maken we verder kennis met hen.

Om 22 uur waait er een warme woestijnwind over het podium, die de Daraa Tribes en muziek van Berberse stammen uit de Sahara met zich meevoert. De temperatuur stijgt op het ritme van de djembés. Het publiek en de artiesten genieten met volle teugen.

De jonge groep maakt om 23.30 uur plaats voor de tijdloze muzikanten van het Orchestre National de Barbés. We zetten onze reis voort onder uiteenlopende muziekgenres zoals rai, chaabi, alaoui, gnawa, funk, reggae, rock en salsa. Het podium staat in vuur en vlam!

Maar de nacht is nog jong en het vuur wakkert verder aan op de reggaebeats van de Gents-Ghanese groep Seekaman. Zelfs bij de intermezzo's stopt de muziek geen moment dankzij onze dj Mohamed Missaoui. De artiesten gunnen de 8000 uitzinnige muziekfans geen adempauze bij het podium van Trefpunt. Darna is trots om een rijk en divers programma te hebben aangeboden aan de Gentse feestgangers komende uit heel België en verre omstreken. De Marokkaanse artiesten vinden inspiratie in muziekgenres van over de wijde wereld om ons te laten dansen en mee op reis te nemen. Een grote dankjewel aan alle aanwezigen! Voel je het kriebelen? Zorg dan zeker dat je er op een volgend avontuur bij bent! Met opgeladen batterijen starten we nu het nieuwe schooljaar. Tot binnenkort …

تابع المزيد من الأخبار عبر