Calendar

Darna Book : Groetjes uit Vlaanderen

Mohamed Ouaamari
Mohamed_Ouaamari©JeroenGijselinckx (219)

Book Club

Mohamed Ouaamari heeft Marokkaanse grootouders en woont in Antwerpen. Kan en mag hij zichzelf zonder meer Vlaming of Antwerpenaar noemen? Wil hij dat ook? En herkennen jonge Brusselaars zich ook in zijn verhaal, of zijn er te veel verschillen tussen Vlaanderen en de hoofdstad? In zijn boek Groetjes uit Vlaanderen houdt Ouaamari Vlaanderen – en zichzelf – een spiegel voor, op zoek naar ongemakkelijke waarheden. Passa Porta en Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna nodigen de jonge schrijver uit voor een pittig gesprek met de naar Brussel uitgeweken Antwerpse Nadia Fadil en twee kritische ‘Maroxellois’ van de nieuwe generatie, Ikram El Maaboudi en Issam Azgagh.

thuis in vlaanderen?

Het leven van Mohamed Ouaamari begon in 1991, drie maanden voor de eerste Zwarte Zondag, de verkiezingsoverwinning van extreemrechts. Met vlotte pen maakt hij in Groetjes uit Vlaanderen de balans op, van toen tot en met de laatste Zwarte Zondag in 2019. Het eerste boek van Ouaamari is een eerlijk verhaal over opgroeien tussen twee werelden, doorspekt met persoonlijke anekdotes, ironische humor en vlijmscherpe analyses. Soms grappig, soms ontroerend, maar altijd toegankelijk en direct.

Mohamed Ouaamari (1991) woont in Antwerpen. Hij studeerde grafische media en werkt als ontwerper en online redacteur. Zijn columns lees je regelmatig in De Morgen. De actualiteit becommentarieert hij direct en scherp, maar altijd in humor verpakt – of dat nu in 280 tekens op Twitter is, of uitgebreider in de vorm van blogposts. Zijn eerste boek Groetjes in Vlaanderen verscheen onlangs bij uitgeverij Prometheus.

Nadia Fadil (1978) groeide op in Antwerpen en week uit naar Brussel, waar ze ondertussen al tien jaar woont. Ze is antropologe, hoofddocent aan de faculteit sociale wetenschappen van de KU Leuven en aldaar verbonden aan het Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden. In het Nederlands publiceerde ze onder meer invloedrijke boeken als Tegen Radicalisering. Pleidooi voor een postkoloniaal Europa (2017) en (als co-auteur) Een leeuw in een kooi. De grenzen van het multiculturele Vlaanderen (2009).

Woensdag 7 oktober - 20u00  @ Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Tickets en info: Passa Porta 

Foto Mohamed Ouaamari © Jeroen Gijselinckx
Een samenwerking van Passa Porta & Darna vzw